Wykonanie
Biszkopt migdałowy: (tortownica o średnicy 24cm):5 jaj1 szklanka drobnego
cukru100g mielonych
migdałów100g
mąki pszennej (typ450)szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodawać stopniowo
cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę wymieszaną ze zmielonymi
migdałami i
proszkiem do pieczenia połączyć z masą jajeczną (dodając po łyżce). Piec w wysmarowanej tortownicy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka. Po ostygnięciu przeciąć na trzy blaty.Krem:200g
serka mascarpone200ml
śmietanki kremówki 30-36%200g
białej czekoladyskórka otarta z połowy
pomarańczySchłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, połączyć z
mascarpone, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej białą czekoladą i skórką z
pomarańczy.Mus
pomarańczowy:0,5 kg
pomarańczy0,5 szklanki
cukru100 ml
wermutu pomarańczowego (u mnieCin&Cin OranCini)10 g pektyny
Pomarańcze sparzyć (z jednego zetrzeć skórkę - do kremu) i wysegmentować (pozbawić białej błonki), pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dodać
cukier i dusić do momentu aż
pomarańcze się rozpadną, zblendować i dodać
alkohol. Na koniec dodać pektynę i wymieszać. Gotować jeszcze około 1 minuty. Odstawić do ostygnięcia.Nasączone ponczem (lekko osłodzona
herbata, opcjonalnie odrobina
alkoholu, kilka kropel
soku z cytryny) przekładać na przemian musem z
pomarańczy i kremem z
mascarpone. Na górze ułożyć ulubione
owoce, boki u mnie ozdobione
otrębami pszennymi ze
śliwką. Torcik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.