Wykonanie
Spód:200 g
mąki75g
cukru pudru1
jajko75g zimnego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić ok. 30 min. w lodówce. Blachę wyłożyć pergaminem. Na blachę wyłożyć ciasto i podpiec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy spód nabierze złotego koloru wyjmujemy go, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 155 stopni.Masa serowa:1 kg
twarogu (minimum 2
razy zmielonego lub z wiaderka)4
jajka2 budynie
waniliowe bez
cukru200g kwaśnej
śmietany 12%200g
cukru1 filiżanka
oleju1 filiżanka
mlekaWszystko w temperaturze pokojowejPonadto:2 puszki
mandarynek1 i 1/2 łyżki
żelatynySer, roztrzepane
jajka, proszek budyniowy,
śmietanę,
cukier,
olej i
mleko umieścić w misce. Szybko zmiksować do połączenia się składników. UWAGA! Masa będzie dosyć płynna, stężeje podczas pieczenia. Masę
serową wylać na podpieczony spód.
Mandarynki odcedzić (sok zachować!) i ułożyć na cieście. Piec ok. 1h 40 min. w temp. 155 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto pozostawic w uchylonym piekarniku.Sok z
mandarynek zagotować, dodać
żelatynę. Zdjąć z ognia, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Gdy
galaretka zacznie tężeć wylać ją na upieczony i przestudzony sernik. Schłodzić kilka godzin w lodówce.SMACZNEGO!