Wykonanie
To moje popisowe danie, które najczęściej podaję z
ryżem i
sałatami. Zamiast
żurawiny możecie użyć również posiekanych suszonych
śliwek.Lista zakupów dla 4 osób:4 sznycle z
indyka (każdy o wadze ok. 140 g)
sól,
pieprz4 łyżki
suszonej żurawiny + 1 łyżka do posypania potrawy2 łyżki
masła klarowanegosos:4 łyżki posiekanych
orzechów włoskich + 1 łyżka do posypania potrawy1/2 szklanki
bulionu1 duże
jabłkokawałek jasnej części
pora (około 15 cm)4 łyżki gęstej
śmietany
Każdy sznycel lekko rozbić. Posolić i popieprzyć porządnie.
Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Pora posiekać.
Żurawinę przelać wrzątkiem i osuszyć. Na każdym płacie
mięsa ułożyć po 1 łyżce
żurawiny, zawinąć roladkę i dla pewności spiąć wykałaczką.W rondlu rozpuścić
masło klarowane. Roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano na dość silnym ogniu. Zmniejszyć płomień i podlać całość
bulionem. Dodać posiekane
orzechy, kawałki
jabłka i
pora. Przykryć i dusić ok. 50 min.Wyjąc roladki. Do powstałego podczas gotowania
wywaru dodać
śmietanę i dobrze wymieszać. Całość zmiksować blenderem. Doprawić ewentualnie do smaku
solą i
pieprzem (można też zagęścić
mąką).Z roladek wyjąć wykałaczki.
Mięso ponownie włożyć do rondla z sosem i chwilkę podgrzać.Można podawać z
ziemniakami,
makaronem lub
ryżem. Przed podaniem posypać dodatkową łyżką
żurawiny i
orzechów.

Smacznego życzy
oliwek :)