ßßß Cookit - przepis na Roladki z indyka z żurawiną w sosie orzechowym

Roladki z indyka z żurawiną w sosie orzechowym

nazwa

Wykonanie

To moje popisowe danie, które najczęściej podaję z ryżem i sałatami. Zamiast żurawiny możecie użyć również posiekanych suszonych śliwek.
Lista zakupów dla 4 osób:
4 sznycle z indyka (każdy o wadze ok. 140 g)
sól, pieprz
4 łyżki suszonej żurawiny + 1 łyżka do posypania potrawy
2 łyżki masła klarowanego
sos:
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 1 łyżka do posypania potrawy
1/2 szklanki bulionu
1 duże jabłko
kawałek jasnej części pora (około 15 cm)
4 łyżki gęstej śmietany
Każdy sznycel lekko rozbić. Posolić i popieprzyć porządnie.
Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pora posiekać.
Żurawinę przelać wrzątkiem i osuszyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 1 łyżce żurawiny, zawinąć roladkę i dla pewności spiąć wykałaczką.
W rondlu rozpuścić masło klarowane. Roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano na dość silnym ogniu. Zmniejszyć płomień i podlać całość bulionem. Dodać posiekane orzechy, kawałki jabłka i pora. Przykryć i dusić ok. 50 min.
Wyjąc roladki. Do powstałego podczas gotowania wywaru dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Całość zmiksować blenderem. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem (można też zagęścić mąką).
Z roladek wyjąć wykałaczki. Mięso ponownie włożyć do rondla z sosem i chwilkę podgrzać.
Można podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypać dodatkową łyżką żurawiny i orzechów.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/07/Roladki-z-indyka-z-zurawina-w-sosie-orzechowym.html