Wykonanie
Jeżeli macie jeszcze w zamrażalniku
owoce, to
pora zużyć zapasy tak, aby już za chwilę zapełniać zamrażalkę nowymi darami lata. Taka kruszonka wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Nie dość, że pozwoli za jednym razem niemalże ogołocić lodówkę, to jeszcze jest pyszna i zdrowa. Polecam

Składniki:700 g mrożonych
truskawek (lekko rozmrożonych)300 g
rabarbaru (może być ugotowany tak jak tu)100 g
jagód /
borówek2 - 3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejNa kruszonkę:50 g
masła75 g
mąki orkiszowej / pszennej30 g
cukru trzcinowego50 g
płatków owsianych50 g
orzechów włoskichWykonanie:
Masło wyrobić palcami z
mąką. Dodać
cukier,
płatki i posiekane
orzechy i wymieszać.Wszystkie
owoce wymieszać z
mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 25 - 30 minut. Podawać po lekkim przestudzeniu.