Wykonanie
Co to dużo pisać. Do kruszonek mam słabość. Dlaczego? Za dużą ilość
owoców, niezwykłą łatwość przygotowania, nieograniczoną możliwość kombinacji i za to, że nie mogą się znudzić. Dobre na ciepło, z
lodami, lub bez, lub na zimno, podjadane zupełnie przy okazji. Obiecuję, że to nie jest ostatnio kruszonka w
rabarbarowym sezonie. W
truskawkowym pewnie też nie.

Składniki:200 g
rabarbaru350 g
truskawek2 łyżki
cukru trzcinowego2 - 3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej60 g
masła40 g
cukru trzcinowego50 g
orzechów włoskichWykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki.
Truskawki umyć, odszypułkować przekroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać z
rabarbarem,
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do
mąki wkroić
masło. Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać
cukier i posiekane
orzechy. Wymieszać. Kruszonkę wysypać na przygotowane
owoce. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.