ßßß Cookit - przepis na Kruszonka truskawkowo - rabarbarowa

Kruszonka truskawkowo - rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Co to dużo pisać. Do kruszonek mam słabość. Dlaczego? Za dużą ilość owoców, niezwykłą łatwość przygotowania, nieograniczoną możliwość kombinacji i za to, że nie mogą się znudzić. Dobre na ciepło, z lodami, lub bez, lub na zimno, podjadane zupełnie przy okazji. Obiecuję, że to nie jest ostatnio kruszonka w rabarbarowym sezonie. W truskawkowym pewnie też nie.
Składniki:
200 g rabarbaru
350 g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g masła
40 g cukru trzcinowego
50 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować przekroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać z rabarbarem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do mąki wkroić masło. Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier i posiekane orzechy. Wymieszać. Kruszonkę wysypać na przygotowane owoce. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/06/Kruszonka-truskawkowo-rabarbarowa.html