ßßß Cookit - przepis na Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Tak, tak - rabarbar wciąż mnie zachwyca! Za każdym razem coraz bardziej :). Mam w planach jeszcze kilka potraw/deserów z jego udziałem, ale więcej na ten temat już wkrótce. Dam Wam trochę wytchnienia w tym temacie, dopóki nie kupię nowego rabarbaru ;). Słodko-kwaśne crumble jest moim faworytem wśród deserów. Smaki doskonale się komponują, tworząc deser przez duże "D". Polecam bardzo serdecznie! Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, w trochę mniejszych proporcjach.
Składniki:
- ok. 700 g rabarbaru,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 50 g cukru,
- kruszonka: 150 g mąki pszennej, 100 g masła, ok. 6 łyżek cukru.
Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną w garnku. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Gotową mieszankę umieszczamy w kokilkach lub jedej formie. Posypujemy przygotowaną z podanych składników kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 40 minut (w przypadku mniejszych kokilek - krócej; należy zaglądać i oceniać po kolorze kruszonki, czy jest gotowe). Smacznego :)
P.S. Niestety nie mam więcej zdjęć - crumble zostało zjedzone w całości tuż po upieczeniu!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/crumble-z-rabarbarem.html