Wykonanie
Tak, tak -
rabarbar wciąż mnie zachwyca! Za każdym razem coraz bardziej :). Mam w planach jeszcze kilka potraw/deserów z jego udziałem, ale więcej na ten temat już wkrótce. Dam Wam trochę wytchnienia w tym temacie, dopóki nie kupię nowego
rabarbaru ;). Słodko-kwaśne crumble jest moim faworytem wśród deserów. Smaki doskonale się komponują, tworząc deser przez duże "D". Polecam bardzo serdecznie! Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, w trochę mniejszych proporcjach.
Składniki:- ok. 700 g
rabarbaru,- 1 łyżka
masła,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,- 50 g
cukru,- kruszonka: 150 g
mąki pszennej, 100 g
masła, ok. 6 łyżek
cukru.
Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki. Mieszamy z
cukrem,
masłem,
mąką ziemniaczaną w garnku. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Gotową mieszankę umieszczamy w kokilkach lub jedej formie. Posypujemy przygotowaną z podanych składników kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 40 minut (w przypadku mniejszych kokilek - krócej; należy zaglądać i oceniać po kolorze kruszonki, czy jest gotowe). Smacznego :)P.S. Niestety nie mam więcej zdjęć - crumble zostało zjedzone w całości tuż po upieczeniu!