ßßß Cookit - przepis na Tarta z truskawkami i rabarbarem

Tarta z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W dalszym ciągu opróżniam zamrażalnik. Znalazłam tam kruche ciasto i ostatnie truskawki. Ponieważ miałam też rabarbar, postanowiłam upiec szybkie ciasto. Wyszło genialnie. Nie przeszkadzało, że tarta trochę popękała. Może właśnie w tym tkwił jej urok? Dodam, że już mam zamówienie na powtórkę.
Składniki:
250 g kruchego ciasta (u mnie z tego przepisu)
150 g rabarbaru
350 g truskawek (u mnie mrożone) *
50 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Truskawki włożyć do garnka, dodać umyty i pokrojony na kawałki rabarbar. Dolać odrobinę wody i pogotować, aż truskawki się rozmrożą. Dodać cukier, zagotować, aż się rozpuści. Przełożyć owoce na sito i odcedzić nadmiar płynów (płyn zachować, a co z niego zrobić pokażę już niedługo). Odcedzone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i zagotować. Piekarnik rozgrzać do 190 - 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na blasze na okrąg o grubości kilku milimetrów. Na środek wyłożyć przygotowane nadzienie owocowe. Boki zawinąć nad nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 30 minut, aż ciasto będzie złote.
* jeżeli używamy świeżych truskawek wystarczy wymieszać je z rabarbarem, mąką ziemniaczaną u cukrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Tarta-z-truskawkami-i-rabarbarem.html