Wykonanie
W dalszym ciągu opróżniam zamrażalnik. Znalazłam tam kruche ciasto i ostatnie
truskawki. Ponieważ miałam też
rabarbar, postanowiłam upiec szybkie ciasto. Wyszło genialnie. Nie przeszkadzało, że
tarta trochę popękała. Może właśnie w tym tkwił jej urok? Dodam, że już mam zamówienie na powtórkę.

Składniki:250 g kruchego ciasta (u mnie z tego przepisu)150 g
rabarbaru350 g
truskawek (u mnie mrożone) *50 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Truskawki włożyć do garnka, dodać umyty i pokrojony na kawałki
rabarbar. Dolać odrobinę
wody i pogotować, aż
truskawki się rozmrożą. Dodać
cukier, zagotować, aż się rozpuści. Przełożyć
owoce na sito i odcedzić nadmiar płynów (płyn zachować, a co z niego zrobić pokażę już niedługo). Odcedzone
owoce wymieszać z
mąką ziemniaczaną i zagotować. Piekarnik rozgrzać do 190 - 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na blasze na okrąg o grubości kilku milimetrów. Na środek wyłożyć przygotowane nadzienie
owocowe. Boki zawinąć nad nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 30 minut, aż ciasto będzie złote.* jeżeli używamy świeżych
truskawek wystarczy wymieszać je z
rabarbarem,
mąką ziemniaczaną u
cukrem.