Wykonanie
Jeśli po upieczeniu ciasta, zostało Wam trochę
truskawek i
rabarbaru, a dodatkowo lubicie
kisiele, przygotujcie ten - pyszny, pełen prawdziwych
owoców, błyskawiczny w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły, idealny na aktualne, chwilowe mam nadzieję, załamanie pogody. :)

składniki na 2 porcje2 duże laski
rabarbarugarść
truskaweksok z 1/2
limonki2-3 łyżki
cukru trzcinowego (lub więcej do smaku)łyżka
mąki ziemniaczanejRabarbar obrać pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z
cukrem. Przełożyć do garnka, dodać około 3/4 szklanki
wody i poddusić kilka minut, aż
rabarbar zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki
truskawki i
sok z limonki. Wymieszać, a w razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej
wody. Dodać do
owoców i dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu, aż
kisiel zgęstnieje.Podawać sam lub z kleksem kwaśnej
śmietany.Smacznego!