ßßß Cookit - przepis na Kisiel truskawkowo-rabarbarowy

Kisiel truskawkowo-rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Jeśli po upieczeniu ciasta, zostało Wam trochę truskawek i rabarbaru, a dodatkowo lubicie kisiele, przygotujcie ten - pyszny, pełen prawdziwych owoców, błyskawiczny w przygotowaniu. Najlepszy jeszcze ciepły, idealny na aktualne, chwilowe mam nadzieję, załamanie pogody. :)
składniki na 2 porcje
2 duże laski rabarbaru
garść truskawek
sok z 1/2 limonki
2-3 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej do smaku)
łyżka mąki ziemniaczanej
Rabarbar obrać pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z cukrem. Przełożyć do garnka, dodać około 3/4 szklanki wody i poddusić kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki truskawki i sok z limonki. Wymieszać, a w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do owoców i dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu, aż kisiel zgęstnieje.
Podawać sam lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/05/Kisiel-truskawkowo-rabarbarowy.html