Uwielbiamy kruszonki i już. Ktoś, kto tu częściej zagląda zapewne to zauważył. Chociaż w tym sezonie ta pojawia się jako pierwsza. Połączenie rabarbaru i truskawek jest idealne, przynajmniej dla mnie. Mój syn jednak zjadł wszystko poza rabarbarem :)Składniki:500 g truskawek300 g rabarbaru2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka cukru trzcinowegoNa kruszonkę:70 g masła140 g mąki pszennej razowej50 g cukru brązowego50 g orzechów włoskich, posiekanychWykonanie:Owoce myjemy. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar kroimy wzdłuż na pół, a potem na 0,5 cm kawałki. Owoce przekładamy do naczynia do zapiekania, mieszamy razem z mąką i cukrem.Masło i mąkę wyrabiamy palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodajemy cukier i orzechy i mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na przygotowane owoce. Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut.