ßßß Cookit - przepis na Kruszonka truskawkowa z rabarbarem

Kruszonka truskawkowa z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy kruszonki i już. Ktoś, kto tu częściej zagląda zapewne to zauważył. Chociaż w tym sezonie ta pojawia się jako pierwsza. Połączenie rabarbaru i truskawek jest idealne, przynajmniej dla mnie. Mój syn jednak zjadł wszystko poza rabarbarem :)
Składniki:
500 g truskawek
300 g rabarbaru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru trzcinowego
Na kruszonkę:
70 g masła
140 g mąki pszennej razowej
50 g cukru brązowego
50 g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Owoce myjemy. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar kroimy wzdłuż na pół, a potem na 0,5 cm kawałki. Owoce przekładamy do naczynia do zapiekania, mieszamy razem z mąką i cukrem.
Masło i mąkę wyrabiamy palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodajemy cukier i orzechy i mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na przygotowane owoce. Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Kruszonka-truskawkowa-z-rabarbarem.html