ßßß
szwedzkie ciasto z dynią, rabarbarem i truskawkamiSwedish cake with pumpkin, rhubarb and strawberries
Lubię swoje łóżko.Dynia z zamrażalnika, rabarbar jako resztki z lodówki i truskawki, chyba już na kończenie sezonu. Dobre ciasto na powrót do domu. Dopóki nie zobaczyłam tego przepisu, sądziłam, że masło musi być w cieście. Potem odkryłam to ciasto i zobaczyłam, że Szwedzi uważają inaczej.
/1 porcja/- 50g mąki żytniej- 1 jajko- 25g masła- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego- garść truskawek (~70g)- 1 łodyga rabarbaru (~100g)- kawałek dyni (~70g)Wszy stkie składniki poza masłem powinny być w temperaturze pokojowej. Myjemy rabarbar i bez obierania kroimy go w kostkę, odsączamy. Truskawki pozbawiamy szypułęk i kroimy wraz z dynią na cząstki. Piekarnik rozgrzewamy do 175*C. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę żytnią. Ciasto mieszamy lekko z owocami i przelewamy do żaroodpornego naczynia Masło kroimy w plasterki, układamy na cieście. Pieczemy ok. 50 minut.Inspiracja