Wykonanie

szwedzkie ciasto z
dynią,
rabarbarem i
truskawkamiSwedish
cake with pumpkin, rhubarb and strawberries

Lubię swoje łóżko.
Dynia z zamrażalnika,
rabarbar jako resztki z lodówki i
truskawki, chyba już na kończenie sezonu. Dobre ciasto na powrót do domu. Dopóki nie zobaczyłam tego przepisu, sądziłam, że
masło musi być w cieście.
Potem odkryłam to ciasto i zobaczyłam, że Szwedzi uważają inaczej.

/1 porcja/- 50g
mąki żytniej- 1
jajko- 25g
masła- 1 płaska łyżka
cukru trzcinowego- garść
truskawek (~70g)- 1 łodyga
rabarbaru (~100g)- kawałek dyni (~70g)Wszy
stkie składniki poza
masłem powinny być w temperaturze pokojowej. Myjemy
rabarbar i bez obierania kroimy go w kostkę, odsączamy.
Truskawki pozbawiamy szypułęk i kroimy wraz z
dynią na cząstki. Piekarnik rozgrzewamy do 175*C.
Jajko ubijamy z
cukrem, dodajemy przesianą
mąkę żytnią. Ciasto mieszamy lekko z
owocami i przelewamy do żaroodpornego naczynia
Masło kroimy w plasterki, układamy na cieście. Pieczemy ok. 50 minut.Inspiracja