ßßß Cookit - przepis na 356. Saturday / Szwecja w foremce.

356. Saturday / Szwecja w foremce.

nazwa

Wykonanie

szwedzkie ciasto z dynią, rabarbarem i truskawkami
Swedish cake with pumpkin, rhubarb and strawberries
Lubię swoje łóżko.
Dynia z zamrażalnika, rabarbar jako resztki z lodówki i truskawki, chyba już na kończenie sezonu. Dobre ciasto na powrót do domu. Dopóki nie zobaczyłam tego przepisu, sądziłam, że masło musi być w cieście. Potem odkryłam to ciasto i zobaczyłam, że Szwedzi uważają inaczej.
/1 porcja/
- 50g mąki żytniej
- 1 jajko
- 25g masła
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- garść truskawek (~70g)
- 1 łodyga rabarbaru (~100g)
- kawałek dyni (~70g)
Wszy stkie składniki poza masłem powinny być w temperaturze pokojowej. Myjemy rabarbar i bez obierania kroimy go w kostkę, odsączamy. Truskawki pozbawiamy szypułęk i kroimy wraz z dynią na cząstki. Piekarnik rozgrzewamy do 175*C. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę żytnią. Ciasto mieszamy lekko z owocami i przelewamy do żaroodpornego naczynia Masło kroimy w plasterki, układamy na cieście. Pieczemy ok. 50 minut.
Inspiracja
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/07/356-saturday-szwecja-w-foremce.html