Wykonanie

Kolejny przepis z
truskawkami. Do tego, aby było ciekawie
malinki. No i zdrowsza wersja kruszonki, czego chcieć więcej. Taras, filiżanka pysznej
kawy i smakowity deser, towarzystwo książki i pełen odpoczynek. Ak marzy mi się, a tak naprawdę to jestem w pracy i już bym chciała urlopik. Ale muszę jeszcze poczekać cierpliwie.A jak najdzie Was ochota na coś pysznego to zapraszam na deser. Pyszne
truskawki z
malinami przykryte kołderką z kruszonki. Coś wspaniałego, niezbyt słodkiego i lekkiego.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
truskawek- 300 g
malin- 150 g
mąki orkiszowej razowej- 50 g
płatków owsianych- 3 łyżki
cukru trzcinowego + 1 łyżka do
owoców- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 100 g zimnego
masłaWykonanie:Formę żaroodporną prostokątną wysmarować
masłem i ułożyć
owoce,
truskawki przekroić na pół. Posypać łyżką
cukru i
mąki, wymieszać. Z
masła,
mąki,
płatków owsianych i pozostałego
cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią
owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 225 stopni i piec przez 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni. Polecam latem jeść na zimno z
lodami, kleksem
jogurtu naturalnego.
