ßßß Cookit - przepis na Pieczony boczek

Pieczony boczek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
czosnek 3 ząbki
koper włoski (ziarenka)według uznania
mleko 3 szklanek
skórka z pomarańczy 1 sztuk
laska cynamonu 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
sól gruba według uznania
Wykonanie:
Po nacinać skórkę boczku w dość dużą kostkę. Oczyszczony czosnek rozetrzeć z solą i kilkoma ziarenkami kopru. Mieszanką nasmarować rozcięcia w boczku. Ułożyć boczek w naczyniu żaroodpornym skórka do góry i piec 10 minut w 250 stopniach. Gdy skórką się zrumieni, zalać boczek mlekiem, dodać skórkę pomarańczową, cynamon i listki laurowe. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec jeszcze 60 minut w 180 stopniach. Podawać z pieczywem na ciepło lub na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12437/Pieczony-boczek