Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
boczek ze skórą 1 kilogramów
mleko 3 szklanek
czosnek 3 ząbkiziarno
kopru włoskiego według uznania
skórka z cytryny według uznaniakora
cynamonu - kawałek 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
sól gruba według uznaniaWykonanie:Oczyszczony, zmiażdżony
czosnek rozetrzeć z
solą i kilkoma ziarnami
kopru. Skórkę
boczku naciąć w dużą kostkę i mieszankę wetrzeć w nacięcia. Odstawić do lodówki na 2,5h. Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec ok. 15 min, aż skórka się zrumieni. Zalać gorącym
mlekiem, dodać
skórkę cytrynową,
liście laurowe i
cynamon. Na czynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z piklami oraz
mieszanym pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: