ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony w mleku

Boczek pieczony w mleku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek ze skórą 1 kilogramów
mleko 3 szklanek
czosnek 3 ząbki
ziarno kopru włoskiego według uznania
skórka z cytryny według uznania
kora cynamonu - kawałek 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
sól gruba według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony, zmiażdżony czosnek rozetrzeć z solą i kilkoma ziarnami kopru. Skórkę boczku naciąć w dużą kostkę i mieszankę wetrzeć w nacięcia. Odstawić do lodówki na 2,5h. Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec ok. 15 min, aż skórka się zrumieni. Zalać gorącym mlekiem, dodać skórkę cytrynową, liście laurowe i cynamon. Na czynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z piklami oraz mieszanym pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7787/Boczek-pieczony-w-mleku