ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoboczek surowy 1 kilogramówmiód 1 łyżek stołowychczosnek 1 ząbkiCynamon 0,5 łyżek deserowychgoździki 1 sztuksos sojowy 1 łyżek stołowychsól 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Marynata: miód rozetrzeć z sosem sojowym i 2 łyżkami wody, dodać roztarty czosnek, mielone przyprawy korzenne i sól, starannie wymieszać.Skórkę surowego chudego boczku ponacinać w kratkę. Natrzeć boczek marynatą, owinąć w folię aluminiową, odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Włożyć mięso do brytfanny, skórką do góry, podlać 3 łyżkami wody i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3 razy podlewając odrobiną wody. Ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze zastygł. Kroić w cienkie plastry. Podawać z razowym pieczywem, chrzanem, ćwikłą lub piklami.Uwagi:Sos sojowy można zastąpić łyżeczką maggi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: