ßßß Cookit - przepis na Pieczony boczek marynowany w miodzie

Pieczony boczek marynowany w miodzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
miód 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki 1 sztuk
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Marynata: miód rozetrzeć z sosem sojowym i 2 łyżkami wody, dodać roztarty czosnek, mielone przyprawy korzenne i sól, starannie wymieszać.
Skórkę surowego chudego boczku ponacinać w kratkę. Natrzeć boczek marynatą, owinąć w folię aluminiową, odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Włożyć mięso do brytfanny, skórką do góry, podlać 3 łyżkami wody i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3 razy podlewając odrobiną wody. Ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze zastygł. Kroić w cienkie plastry. Podawać z razowym pieczywem, chrzanem, ćwikłą lub piklami.
Uwagi:
Sos sojowy można zastąpić łyżeczką maggi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7171/Pieczony-boczek-marynowany-w-miodzie