Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
miód 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
goździki 1 sztuk
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Marynata:
miód rozetrzeć z
sosem sojowym i 2 łyżkami
wody, dodać roztarty
czosnek, mielone
przyprawy korzenne i
sól, starannie wymieszać.Skórkę surowego
chudego boczku ponacinać w kratkę. Natrzeć
boczek marynatą, owinąć w folię aluminiową, odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Włożyć
mięso do brytfanny, skórką do góry, podlać 3 łyżkami
wody i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3
razy podlewając odrobiną
wody. Ostudzony
boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze zastygł. Kroić w cienkie plastry. Podawać z
razowym pieczywem,
chrzanem,
ćwikłą lub piklami.Uwagi:
Sos sojowy można zastąpić łyżeczką
maggi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: