Wykonanie
Dawno nie piekłam
kaczki . Robi się coraz zimniej więc nic
dziwnego że chęć na solidne dania pojawia się coraz częściej.Na stronie Lidla wypatrzyłam przepis Pascala na
kaczkę po pekińsku. I upiekłam. Nazywanie tej
kaczki Kaczką po pekińsku jest może nadużyciem - ta po pekińsku jest jednak nieco inna - ale nie zmienia to faktu,że
kaczka wychodzi bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Piekłam prawie 45 minut dłużej niż w przepisie,
kaczka była ładnie upieczona, ale zdarzały się jeszcze miejsca gdzie tłuszcz nie do końca się wytopił, mimo, że przed pieczeniem
kaczkę ponakłuwałam w najbardziej tłustych miejscach. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam. Może tak to wygląda, ale skórka nie jest spalona - to marynata. Warto upiec - smaczne! Zacznijcie przygotowania w piątek, a
kaczka będzie gotowa na niedzielny obiad.

składniki1
kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg)1 łyżka
miodu1 łyżka
octu ryżowego1- 2 łyżki świeżego
imbiru, startego na tarce2 ząbki
czosnku, starte na tarcesos do lakierowania2 łyżki
miodu1 łyżka
octu ryżowego2 łyżki
sosu sojowego indonezyjskiego1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżka
cynamonu1 łyżka
pieprzu czarnego w ziarnach1 łyżka
goździków1 łyżeczka
soliPrzygotowanieDo gorącej
wody w garnku dodajemy 1 łyżkę
miodu oraz 1 łyżkę
octu ryżowego, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy
kaczkę.
Kaczkę parzymy ok. 2-3 minut, przez ten czas
kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie, dlatego powinniśmy kilka
razy obrócić
kaczkę podczas parzenia, jeśli mamy mniejszy garnek. Następnie zdejmujemy piórka, które pozostały na
kaczce. Odkrawamy kuper.
Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach
imbir i
czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi
kaczkę od środka.Sos do lakierowania:Do miseczki wlewamy 2 łyżki
miodu, 1 łyżkę
octu ryżowego, 2 łyżki
sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę
sosu ostrygowego.
Cynamon,
pieprz i
goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw oraz 1 łyżeczkę
soli. Wszystkie składniki mieszamy.
Kaczkę lakierujemy sosem za pomocą pędzelka.
Kaczkę lakierujemy również od środka. Tak przygotowanego ptakaodstawiamy mniej więcej na 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. Czynność z lakierowaniem powtarzamy 2
razy. Następnie wstawiamy
kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni). Ważne, żeby sos na
kaczce wysechł.Tak zamarynowaną
kaczkę wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na
kracie ułożonej na blaszce na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy
kaczkę przez 1,5 godziny (moja piekła się dłużej). Możemy w trakcie pieczenia smarować
kaczkę sosem. Smacznego!

