Wykonanie
Kaczka... z jabłkami? To klasyka. Pokusiło nas - mnie i siostrę - o przetestowanie smaku
kaczki w pomarańczach... Przygotowałyśmy ją na uroczystą kolację z okazji rocznicy ślubu rodziców - wyszła cudna. Aromatyczna, soczysta... Godna powtarzania :)

Składniki:200 ml wyciśniętego soku z
pomarańczy5 łyżek
sosu sojowego1 łyżka
miodu1 łyżeczka mielonych
goździków1/2 łyżeczki
soli2
pomarańcze - bez skórki, wyfiletowaneSposób przygotowania:Przygotuj marynatę - wymieszaj sok z sosem,
miodem,
goździkami i
solą. Umyte i oczyszczone udka dokładnie obtocz w marynacie i pozostaw na kilka godzin.

Piekarnik nagrzej do 220-230 st. W brytfannie ułóż udka, polej marynatą, ułóż wyfiletowane cząstki
pomarańczy i wstaw do piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st., przykryj brytfanne i piec jeszcze 1,5 godziny. Podczas pieczenia polewaj
kaczkę sosem.