ßßß Cookit - przepis na Smażone, faszerowane jajka ze szpinakiem

Smażone, faszerowane jajka ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szpinak 1 kilogramów
jajka 8 sztuk
natka pietruszki według uznania
parmezan 1 łyżek stołowych
twarożek ziołowy 1 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony szpinak blanszować minute w osolonym wrzątku. Odcedzić i osaczyć.
Ugotowane na twardo, obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjęte żółtka rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekaną natką, startym parmezanem i twarożkiem. Masą serową nafaszerować połówki białek i smażyć 2 minuty na oliwie najpierw farszem do góry, następnie odwrócić i smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Wyjąć i trzymać w cieple.
Oczyszczony czosnek pokroić w cienkie plasterki i poddusić na oliwie ze smażenia jaj. Dodać szpinak i chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem. Na talerzach rozłożyć szpinak z jajkami i udekorować natką pietruszki. Podawać z podsmażonymi ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z serem
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12096/Smazone,-faszerowane-jajka-ze-szpinakiem