Wykonanie
Składniki100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki190 g
mąki pszennej20 g
kakaoszczypta
soli5 g
drożdży w proszku4
jajka, w temperaturze pokojowej280 g
cukru pudru100 g
masła, roztopionego i ostudzonego1 łyżka
rumu lub
brandy150 g
śmietany kremówki 30%Polewa czekoladowa:100 g ciemnej,
gorzkiej czekolady50 g
masłaPotrzebna będzie: podłużna forma keksowa o długości około 23 cm, wysmarowana
masłem i oprószona
mąką.PrzygotowanieFormę keksową posmarować
masłem i oprószyć
mąką.
Czekoladę posiekać na kawałki.
Mąkę przesiać razem z
kakao,
solą i
drożdżami do jednej miski. Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
cukier puder i ubić na gęstą i puszystą pianę.Delikatnie połączyć z przesianą
mąką (drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach), tak aby nie zmniejszyć objętości piany.Dodać posiekaną
czekoladę, roztopione, letnie
masło, a na końcu
rum oraz
śmietanę kremówkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (napełnić ją do 3/4 wysokości).Wstawić do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 50 minut (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się do nich nie przykleja). Studzić początkowo w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć keks na metalową kratkę i cały posmarować
polewą czekoladową: w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę i wymieszać ją z pokrojonym na kawałki
masłem.