Wykonanie
Uwielbiam keksy i aż dziw,że nie ma jeszcze ani jednego na blogu. ostaram się to zmienić i dziś proponuję przepyszny, wilgotny, mocno
czekoladowy keks. Pewnie myślicie, że jak na drożdżach to szybko schnie ale tu Was zaskoczę. Ciasto robi się w niebanalny sposób bo 2 godziny przed pieczeniem umieszczamy je w lodówce w celu wyrośnięcia. Sama konsystencja ciasta jest lejąca a efekt końcowy rewelacyjny. Przepis z bloga Kwestia smaku .

Składniki :100 g
gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki ( użyłam zwykłej, ciemnej )190 g
mąki pszennej20 g
kakaoszczypta
soli5 g
suszonych drożdży4
jajka o tempereturze pokojowej280 g
cukru pudru100 g stopionego i ostudzonego
masła1 łyżka
rumu lub
brandy150 g
śmietany kremówki 30%Formę keksową o długości ok 23-26 cm posmarować
masłem i dokładnie opruszyć
mąką.Do jednej miski przesiewamy
mąką,
kakao,
sól i
drożdże.Do drugiej miski wbijamy
jaja i dodajemy
cukier puder. Ubiajamy na gęstą i puszystą pianę. Może nam to zając nawet 10 minut.Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łaczymy z wcześniej przesianą
mąką. Robimy to bardzo delikatnie tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Polecam robić to naprawdę bardzo delikatnie w każdym etapie mieszania. Nasępnie dodajemy roztopione
masło, mieszamy. Kolejno dokładamy
rum, znowu mieszamy i na końcu kremówkę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na samiutkim końcu dokładamy
czekoladę i wymieszać do połączenia.Pierwotnie w przepisie
czekoladę dodaje się wcześniej ale ja dodałam na
końu, zawsze tak robię z każdym
ciastem.Masę wlewamy do keksówki, przykrywamy z wierzchu ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam 10 minut dłużej ). Podczas pieczenia należy uważać żeby ciasto nie przypiekło się za mocno od góry bo stanie się gorzkie dlatego kiedy zacznie nam się przypiekać najlepiej nakryć od góry papierem do pieczenia. Upieczone ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa : ( pominęłam ze względu na to, że użyłam słodkiej
czekolady. Ciasto bylo wystarczająco słodkie )100 g ciemnej
gorzkiej czekolady50 g
masłaCzekoladę i
masło rozpuszczamy nad kąpielą
wodna. Polewamy ciasto.Smacznego :)