ßßß Cookit - przepis na Jak upiec wilgotne brownie z masłem orzechowym?

Jak upiec wilgotne brownie z masłem orzechowym?

nazwa

Wykonanie

Szukasz pomysłu na aromatyczny deser, który będzie wilgotny i pełen smaku? A może potrzebujesz przepisu na ciasto na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinne przyjęcie? Dobrym rozwiązaniem jest brownie z masłem orzechowym. To ciasto to wspaniałe połączenie gorzkiej czekolady i orzechów. Rewelacyjnie prezentuje się na stole, a do tego wybornie smakuje. Sprawdź, jak je przygotować.
Znalezienie idealnego przepisu na deser to nie lada wyzwanie. Chcesz mieć pewność, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i sprężyste? Brownie z masłem orzechowym to świetny pomysł. Słodka czekolada idealnie zrównoważy wytrawny smak orzechów, więc przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.
Przepis na brownie z masłem orzechowym
Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, wyjmij tortownicę o średnicy 26 cm. Posmaruj ją dokładnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki:
300 g masła 82%,
300 g czekolady mlecznej E.Wedel,
250 g cukru,
150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
5 jajek rozmiar M lub 4 rozmiar L,
180 g mąki pszennej,
¾ masła orzechowego,
szczypta soli,
3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Czekoladę mleczną pokrój na drobne kawałki. Masło umieść garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Pamiętaj o tym, żeby nie doprowadzić masy do wrzenia, bo wtedy tłuszcz oddzieli się od masy kakaowej. Jeśli jednak tak się stanie, dodaj łyżkę zimnej wody i energicznie wymieszaj całość.
W drugim naczyniu umieść jajka i cukier, a następnie rozmieszaj wszystko za pomocą trzepaczki lub miksera, aby masa się napowietrzyła. Potem dodaj ją do jajek i wymieszaj za pomocą rózgi. Do przygotowanego ciasta przesiej mąkę i połącz ją z innymi składnikami za pomocą łyżki. Pamiętaj o tym, żeby nie było widać surowej mąki. Czekoladę mocno gorzką pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta i krótko wymieszaj. Czekoladową masę wlej do wcześniej przygotowanej foremki.
Masło orzechowe połącz z solą oraz 3 łyżkami cukru pudru, a następnie za pomocą łyżki wyłóż na wierzch ciasta z zachowaniem odpowiednich odstępów. Weź długi patyczek, zanurz w surowym cieście i wykonaj kilka ósemek, tak aby obie masy utworzyły urocze esy-floresy.
Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego pieca i piecz przez 35 minut. Brownie będzie gotowe, kiedy patyczek, po wetknięciu w nie, będzie suchy.
Studź ciasto na kratce.
Polewa czekoladowa do brownie z masłem orzechowym
Jeśli chcesz, aby ciasto miało jeszcze bardziej intensywny smak czekolady, możesz zdecydować się na dekorację z polewy czekoladowej. Do jej wykonania potrzebujesz:
200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
200 ml śmietanki kremówki.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Do płynnej masy dodaj śmietankę kremówkę i szybko wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto połóż na kratce. Następnie na wierzch wylej polewę i szeroką stroną dużego noża rozprowadź ją po całym brownie i delikatnie wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.
Ciasto podawaj pokrojone na małe kawałki w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany oraz aromatycznej kawy parzonej w prawdziwej kawiarce.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/jak-upiec-wilgotne-brownie-z-maslem-orzechowym