Wykonanie
Szukasz pomysłu na aromatyczny deser, który będzie wilgotny i pełen smaku? A może potrzebujesz przepisu na ciasto na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinne przyjęcie? Dobrym rozwiązaniem jest brownie z
masłem orzechowym. To ciasto to wspaniałe połączenie
gorzkiej czekolady i
orzechów. Rewelacyjnie prezentuje się na
stole, a do tego wybornie smakuje. Sprawdź, jak je przygotować.Znalezienie idealnego przepisu na deser to nie lada wyzwanie. Chcesz
mieć pewność, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i sprężyste? Brownie z
masłem orzechowym to świetny pomysł. Słodka
czekolada idealnie zrównoważy wytrawny smak
orzechów, więc przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.Przepis na brownie z
masłem orzechowymZanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, wyjmij tortownicę o średnicy 26 cm. Posmaruj ją dokładnie
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Składniki:300 g
masła 82%,300 g
czekolady mlecznej E.Wedel,250 g
cukru,150 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,5
jajek rozmiar M lub 4 rozmiar L,180 g
mąki pszennej,¾
masła orzechowego,szczypta
soli,3 łyżki
cukru pudru.Wykonanie:Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Czekoladę mleczną pokrój na drobne kawałki.
Masło umieść garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną
czekoladę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Pamiętaj o tym, żeby nie doprowadzić masy do wrzenia, bo wtedy tłuszcz oddzieli się od masy
kakaowej. Jeśli jednak tak się stanie, dodaj łyżkę zimnej
wody i energicznie wymieszaj całość.W drugim naczyniu umieść
jajka i
cukier, a następnie rozmieszaj wszystko za pomocą trzepaczki lub miksera, aby masa się napowietrzyła.
Potem dodaj ją do
jajek i wymieszaj za pomocą rózgi. Do przygotowanego ciasta przesiej
mąkę i połącz ją z innymi składnikami za pomocą łyżki. Pamiętaj o tym, żeby nie było widać surowej
mąki.
Czekoladę mocno gorzką pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta i krótko wymieszaj.
Czekoladową masę wlej do wcześniej przygotowanej foremki.
Masło orzechowe połącz z
solą oraz 3 łyżkami
cukru pudru, a następnie za pomocą łyżki wyłóż na wierzch ciasta z zachowaniem odpowiednich odstępów. Weź długi patyczek, zanurz w surowym cieście i wykonaj kilka ósemek, tak aby obie masy utworzyły urocze esy-floresy.Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego pieca i piecz przez 35 minut. Brownie będzie gotowe, kiedy patyczek, po wetknięciu w nie, będzie suchy.Studź ciasto na kratce.
Polewa czekoladowa do brownie z
masłem orzechowymJeśli chcesz, aby ciasto miało jeszcze bardziej intensywny smak
czekolady, możesz zdecydować się na dekorację z
polewy czekoladowej. Do jej wykonania potrzebujesz:200 g
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,200 ml
śmietanki kremówki.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej. Do płynnej masy dodaj
śmietankę kremówkę i szybko wymieszaj do połączenia się składników.Ciasto połóż na kratce. Następnie na wierzch wylej polewę i szeroką stroną dużego noża rozprowadź ją po całym brownie i delikatnie wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.Ciasto podawaj pokrojone na małe kawałki w towarzystwie świeżych
owoców,
bitej śmietany oraz aromatycznej
kawy parzonej w prawdziwej kawiarce.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-
bananami-karmelem-i-bita-smietana/