Wykonanie
Chrupiące pierożki z aromatycznym,
serowo-
szpiankowym nadzieniem i
miętą.Takie pierożki możecie również przygotować z
ciasta francuskiego. W wersji
mięsnej bardzo smakowały nam Chrupiące pierożki z
kaczką na
konfiturze z
cebuli .Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, MajówkęMoje inne propozycje, w których wykorzystałam:
ricottę,
ser feta,
mozzarellę,
ciasto filo oraz
szpinakPieczone pierożki z
serami,
szpinakiem i świeżą
miętą na podstawie przepisu
Jody Vassallo "Les basiques legumes"Składniki:500 g świeżych liści
szpinaku1 łyżka
oliwy4
młode cebulki z
natką1 łyżka posiekanych listków
mięty1 łyżka posiekanego
koperku1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu80 g
sera ricotta125 g
sera feta60 g
sera mozzarella1 roztrzepane
jajko250 g
ciasta filo50 g roztopionego lub klarowanego
masłaPrzygotowanie:
Masło topimy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak płuczemy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię. Na średnim ogniu, mieszając - odparowujemy liście do momentu, aż zmniejszą swoją objętość i stracą jędrność. Przekładamy na sito, studzimy, a następnie odciskamy w dłoniach pozostałą w liściach
wodę. Każdą odciśinętą kulę liści kroimy drobno.
Młodą cebulkę z
natką kroimy drobno, na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę, dodajemy
cebulkę i chwilę podduszamy.
Koperek i
miętę drobno siekamy.W misce rozdrabniamy
sery, dodajemy pokrojony
szpinak,
cebulkę,
miętę i
koperek, przyprawiamy
pieprzem i
cukrem. Ewentualnie doprawiamy
solą. Na koniec dodajemy roztrzepane
jajko i dokładnie mieszamy.Układamy 3 arkusze
ciasta filo jeden na drugim. Tniemy na paski szerokości ok. 7 cm. Smarujemy obficie roztopionym
masłem. U podstawy każdego paska kładziemy farsz
serowo-
szpinakowy i zawijamy w trójkąty. Układamy na blasze. Każdy pierożek smarujemy ze wszystkich stron stopionym
masłem. Pieczemy do zrumienienia.


,Składnik główny:
ciasto filo,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:
feta,Składnik główny:
mozzarella,Składnik główny:
ricotta,Składnik główny:
mięta,Rodzaj dania:Przekąska,