ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierożki z serami, szpinakiem i świeżą miętą

Pieczone pierożki z serami, szpinakiem i świeżą miętą

nazwa

Wykonanie

Chrupiące pierożki z aromatycznym, serowo-szpiankowym nadzieniem i miętą.
Takie pierożki możecie również przygotować z ciasta francuskiego. W wersji mięsnej bardzo smakowały nam Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli .
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Majówkę
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ricottę, ser feta, mozzarellę, ciasto filo oraz szpinak
Pieczone pierożki z serami, szpinakiem i świeżą miętą na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes"
Składniki:
500 g świeżych liści szpinaku
1 łyżka oliwy
4 młode cebulki z natką
1 łyżka posiekanych listków mięty
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
80 g sera ricotta
125 g sera feta
60 g sera mozzarella
1 roztrzepane jajko
250 g ciasta filo
50 g roztopionego lub klarowanego masła
Przygotowanie:
Masło topimy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak płuczemy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię. Na średnim ogniu, mieszając - odparowujemy liście do momentu, aż zmniejszą swoją objętość i stracą jędrność. Przekładamy na sito, studzimy, a następnie odciskamy w dłoniach pozostałą w liściach wodę. Każdą odciśinętą kulę liści kroimy drobno.
Młodą cebulkę z natką kroimy drobno, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulkę i chwilę podduszamy. Koperek i miętę drobno siekamy.
W misce rozdrabniamy sery, dodajemy pokrojony szpinak, cebulkę, miętę i koperek, przyprawiamy pieprzem i cukrem. Ewentualnie doprawiamy solą. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Układamy 3 arkusze ciasta filo jeden na drugim. Tniemy na paski szerokości ok. 7 cm. Smarujemy obficie roztopionym masłem. U podstawy każdego paska kładziemy farsz serowo-szpinakowy i zawijamy w trójkąty. Układamy na blasze. Każdy pierożek smarujemy ze wszystkich stron stopionym masłem. Pieczemy do zrumienienia.
,
Składnik główny:
ciasto filo,
Składnik główny:
szpinak,
Składnik główny:
feta,
Składnik główny:
mozzarella,
Składnik główny:
ricotta,
Składnik główny:
mięta,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Źródło:http://artkulinaria.pl/pieczone-pierozki-z-serami-szpinakiem-i-swieza-mieta