ßßß
Tarta z duszoną cebulą i ziemniakami(na formę do tarty o średnicy 24 cm)Składniki na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła1 żółtko5 g soli50 ml wodySkładniki na nadzienie:400 g obranej cebuli100 g masła1 żółtkosól, pieprz650 g obranych ziemniaków kremowych, podłużnych i możliwie jednakowej wielkości1 łyżka olejusól, pieprzgałka muszkatołowa100 ml śmietany 30%sól, pieprz1 żółtkotymianekPrzygotowanie:Kruche ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.Cebula: obraną, zważoną cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na piórka. Masło rozpuścić na patelni, włożyć cebulę, chwilę przesmażyć, a następnie dusić 20 minut na małym ogniu. W trakcie duszenia kontrolować ilość odparowującej wody ( od czasu do czasu odstawić pokrywkę) i często mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Cebula ma osiągnąć kremową konsystencję i złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.Ziemniaki: obrane i umyte, zważone ziemniaki pokroić na plastry o grubości 3 mm.Zblanszować przez 3 minuty we wrzątku, odsączyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na patelni. Nie rumienić.Na koniec: Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni, włączyć funkcję pieczenia od góry. Na upieczoną tartę wyłożyć farsz cebulowy. Na nim ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę ubić, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać żółtko i wymieszać. Polać śmietaną wierzch tarty, wypełniając szczeliny (przy pomocy pędzla można śmietanę równo rozprowadzić po ziemniakach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut. Podawać ze świeżym tymiankiem. Jeżeli nie mamy świeżego tymianku, dodać suszony do śmietanowej zalewy.

,Składnik główny:ziemniaki,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:cebula,Składnik główny:tymianek,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,