Wykonanie
Takie
cebule możecie przygotować niezależnie, lub przy okazji, kiedy zostanie Wam
mielone mięso podczas przyrządzania innego dania.Doskonałe zarówno z
białym, jak i
różowym winem.Polecamy też więcej przepisów na:
Mięsa, Dania zapiekaneNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
cebulę,
cielęcinęPieczona
cebula faszerowana mięsnym rago û tSkładniki:4 średnie
cebule + 1 duża
cebula300 g mielonej
łopatki cielęcej1
marchew1
pietruszka1/2 małego
selera1
pomidor1 ząbek
czosnku1 łyżka
przecieru pomidorowego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
masłasólpieprz czarnytymianek świeży i suszony2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiego30 g ulubionego
wędzonego seraPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Cebule umyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika - piec 1 godzinę.Dużą
cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
maśle. Dodać drobno pokrojone w kostkę warzywa i krótko je przesmażyć. Włożyć
mięso i
przyprawy smażyć około 5 minut, podlać
wodą (200 ml), dodać
przecier pomidorowy i dusić do odparowania płynu.Upieczone
cebule wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i znajdujący się wewnątrz sok przelać do naczynia do zapiekania, a
cebule przestudzić i obrać z
bursztynowych łusek. Każdą
cebulę przeciąć w poprzek na wysokości 3/4. "Wieczko" odłożyć. Wyjąć wnętrze każdej
cebuli - zostawić przynajmniej 2 wierzchnie warstwy. Jeżeli na dnie
cebuli powstał otwór, należy przykryć go kawałkiem wyjętej wcześniej cebulowej łuski.Każdą
cebulę włożyć do żaroodpornego naczynia i faszerować mięsnym ragoû t. Pomiędzy
cebule włożyć gałązki
tymianku i
masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch każdej
cebuli nałożyć po 3 małe kawałki
wędzonego sera i przykryć odłożonym wcześniej "wieczkiem". Podawać gorące.
,Składnik główny:
cebula,Składnik główny:
mięso,Składnik główny:
cielęcina,Rodzaj dania:
Mięsa,Przekąska,