ßßß Cookit - przepis na Pieczona cebula faszerowana mięsnym ragoût

Pieczona cebula faszerowana mięsnym ragoût

nazwa

Wykonanie

Takie cebule możecie przygotować niezależnie, lub przy okazji, kiedy zostanie Wam mielone mięso podczas przyrządzania innego dania.
Doskonałe zarówno z białym, jak i różowym winem.
Polecamy też więcej przepisów na: Mięsa, Dania zapiekane
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: cebulę, cielęcinę
Pieczona cebula faszerowana mięsnym rago û t
Składniki:
4 średnie cebule + 1 duża cebula
300 g mielonej łopatki cielęcej
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól
pieprz czarny
tymianek świeży i suszony
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
30 g ulubionego wędzonego sera
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Cebule umyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika - piec 1 godzinę.
Dużą cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone w kostkę warzywa i krótko je przesmażyć. Włożyć mięso i przyprawy smażyć około 5 minut, podlać wodą (200 ml), dodać przecier pomidorowy i dusić do odparowania płynu.
Upieczone cebule wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i znajdujący się wewnątrz sok przelać do naczynia do zapiekania, a cebule przestudzić i obrać z bursztynowych łusek. Każdą cebulę przeciąć w poprzek na wysokości 3/4. "Wieczko" odłożyć. Wyjąć wnętrze każdej cebuli - zostawić przynajmniej 2 wierzchnie warstwy. Jeżeli na dnie cebuli powstał otwór, należy przykryć go kawałkiem wyjętej wcześniej cebulowej łuski.
Każdą cebulę włożyć do żaroodpornego naczynia i faszerować mięsnym ragoû t. Pomiędzy cebule włożyć gałązki tymianku i masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch każdej cebuli nałożyć po 3 małe kawałki wędzonego sera i przykryć odłożonym wcześniej "wieczkiem". Podawać gorące.
,
Składnik główny:
cebula,
Składnik główny:
mięso,
Składnik główny:
cielęcina,
Rodzaj dania:
Mięsa,
Przekąska,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/pieczona-cebula-faszerowana-miesnym-ragout