Wykonanie
Cieniutki omlet z
serkiem ricotta i plastrami
wędzonego łososia. Doskonale spełni rolę eleganckiego śniadania, jak i lekkiej przekąski.
Wędzony łosoś dzięki zdecydowanej nucie smakowej jest doskonałym akcentem dań delikatnych. Tak, jak w przypadku proponowanej dzisiaj roladki omletowej, lub też sałatki z
brokułów i
mozzarelli na puree z pieczonej
papryki albo wspaniałej sałatki ze
szparagami i
truskawkami .Zobaczcie więcej pomysłów na
łososia wędzonego oraz na śniadania .Składniki na 2 porcje:2
jajka100 - 120 g
łososia wędzonego w plastrach3 łyżeczki ikry z
łososia1 łyżka
masła50 g
serka ricottanatka pietruszki1
gruszkagarść liści młodego
szpinaku lub bukietu
sałatkilka listków
bazyliioliwa z oliweksólpieprzPrzygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać drobno posiekaną
natkę pietruszki, przyprawić
solą i
pieprzem. Na patelni rozpuścić
masło, smażyć 2 małe i cienkie omlety. Wystudzić. Na przezroczystą folię spożywczą wyłożyć omlet, posmarować
serkiem ricotta i nałożyć plasterki
łososia. Delikatnie zrolować i docisnąć folię tak, aby zachować stabilną roladkę. Te same czynności powtórzyć z drugim omletem. Włożyć do lodówki na około 30 min.
Młode liście
świeżego szpinaku wymieszać z
oliwą z oliwek i delikatnie doprawić.
Gruszkę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w julienne.Schłodzone roladki wyjąć z folii, i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu i nałożyć na każdy kawałek odrobinę czerwonej ikry. Dekorować
gruszką i świeżymi listkami młodego
szpinaku.


,Składnik główny:
łosoś,Składnik główny:
ricotta,Składnik główny:
jajka,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:
łosoś wędzony,Rodzaj dania:Śniadanie,Przekąska,
Ryby i owoce morza,