Wykonanie
Aromatyczna i przepyszna przekąska na zimowy wieczór. Chrupiąca, delikatnie czosnkowa grzanka z
bagietki, kremowe purée ziemniaczane z
dorszem i słone
anchois. Taką przekąskę możecie podać gotową, lub poszczególne jej składniki (
bagietka, brandade i
anchois) zaserwować w osobnych naczyniach, w ten sposób każdy będzie mógł sobie sam taką grzankę przygotować. Idealnie zatem na wspólny wieczór w gronie przyjaciół. Polecam z
białym lub
różowym winem.Polecam też więcej przepisów na: Przekąski,
RybyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
ziemniaki,
anchois,
dorszaGrzanki z
anchois i purée w stylu brandade inspirowane przepisem z magazynu Gourmand /styczeń 2011Składniki:600 g
ziemniaków300 g delikatnej,
białej ryby wędzonej (
halibut lub
dorsz)1 puszka
anchois w
oleju100 ml
śmietany 30%6 ząbków
czosnku2 łyżeczki
oliwy + 100 ml
oliwy12 kromek
bagietkinatka pietruszki1
liść laurowysólpieprz świeżo mielonyPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, Jak kupować ryby?przepis na chrupiącą, domową
bagietkęPrzygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, obrać i ugotować w osolonej wodzie z
liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodać obrane ząbki
czosnku. Odcedzić, przestudzić i przepuścić
ziemniaki wraz z
czosnkiem przez praskę. Dodać rozdrobnioną na małe cząstki
rybę. Dodać
śmietanę, doprawić
solą i
pieprzem i 2 łyżeczkami
oliwy, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Powinno powstać lekkie, kremowe purée - w razie potrzeby dodać trochę
śmietany.Kromki
bagietki lekko obsmażyć na
oleju wraz z
czosnkiem. Ułożyć na pergaminie do odsączenia z tłuszczu.Ciepłe kromki podawać z purée ziemniaczanym,
anchois,
natką pietruszki i
przyprawami.


,Składnik główny:
anchois,Składnik główny:
ziemniaki,Składnik główny:
czosnek,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,
Ryby i owoce morza,