Wykonanie

. .Gnocchi z grillowanym
halibutem, to była uczta. I jedno i drugie rozpływało się w ustach. Polecam. Przepis z majowego wydania magazynu BBC Good Food.Składniki [3 porcje]:180-200 gram
świeżego szpinaku, ważonego po obraniu z łodygmały pęczek
natki pietruszki1 duży ząbek
czosnku140 g
serka ricotta [polecam taki ]85 g
mąki2
jajka100 gram
parmezanu [lub innego
ostrego sera]świeżo starta
gałka muszkatołowasól,
pieprz do smakuWykonanie:Zagotuj
wodę w czajniku.
Szpinak umyj, usuń łodygi, włóż do dużej miski. Zalej
szpinak wrzącą
wodą i pozostaw na 2 minuty. Odcedź i lekko ostudź. Przy użyciu ręcznika papierowego [lub po prostu w dłoni] wyciśnij maksymalną ilość
wody ze
szpinaku. Zostanie Ci go niewiele - zaledwie kulka wielkości piłki do tenisa.
Szpinak drobno pokrój.Umieść
szpinak, posiekaną
natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę
czosnek,
ser ricotta,
mąkę,
jajka i
starty ser w misce, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj sporą ilość
gałki muszkatołowej oraz
sól i
pieprz do smaku, ponownie wymieszaj.Przy użyciu mokrych dłoni formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.Zagotuj osoloną
wodę w garnku, delikatnie wrzucaj do wrzątku gnocchi - po jednym. Wyjmij gnocchi łyżką durszlakową kilkanaście sekund po wypłynięciu.Można podawać skropione
oliwą, albo polane sosem z
sera typu gorgonzola/lazur i
śmietany, bądź jako dodatek do dania głównego. U mnie z
halibutem z patelni grillowej [na której też odgrzałam gnocchi].

. .