Wykonanie
Składniki2 szklanki*
mąki pszennej (lub białej orkiszowej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru (można dać trochę mniej)2 łyżki
cukru wanilinowego25 g roztopionego
masła (można dać
olej)2 duże
jaja1 szklanka
jogurtu greckiego (może być typu "light")500 g
truskawek1 mały
kisiel błyskawiczny
truskawkowy z kawałkami
owoców2 - 3 pełne łyżki
dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych
truskawek)
cukier puder do posypania - dla chętnych* 1 szklanka = 250 mlPrzygotowaniePrzygotować i odmierzyć wszystkie składniki,
jaja i
jogurt wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać
cukier z
cukrem wanilinowym, odstawić.
Masło roztopić.Przygotować średnią blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 - 26 cm. Wysmarować je miękkim
masłem.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
Truskawki pokroić i podzielić na 2 części. Przygotować
kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z
dżemem truskawkowym i odstawić. Połowę
kisielu wymieszać z połową pokrojonych
truskawek. Resztę
kisielu i resztę
truskawek zostawić na koniec po upieczeniu ciasta.
Jajka wbić do dużej miski, dodać wymieszany
cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać
jogurt, roztopione
masło i przesianą
mąkę wraz z proszkiem i delikatnie i krótko wymieszać łyżką do połączenia się składników, starać się jak najmniej zmniejszyć puszystość masy.Masę wyłożyć równomiernie do przygotowanej tortownicy.
Truskawki wymieszane z
kisielem wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 27-30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy a wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym
ciastem.W powstałe zagłębienia wlać odłożoną połowę
kisielu i posypać drugą połową
truskawek. Można też posypać
cukrem pudrem.
