Wykonanie
Składniki2 porcje1
awokado2 łyżeczki
soku z cytryny lub
limonki2
jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)kilka
rzodkiewek2 łyżeczki
musztardy francuskiej (wieloziarnistej)2 łyżeczki
oliwy extra vergine lub
majonezuszczypiorek lub
bazyliakromki
pieczywa, np. domowego
chleba (u mnie z tego przepisu, z
mąki orkiszowej chlebowej i razowej), można użyć
pieczywa chrupkiegoPrzygotowanie
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić
sokiem z cytryny lub
limonki, doprawić
solą i
pieprzem, ułożyć na
pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak
masło. Ułożyć plasterki
jajka oraz
rzodkiewki, doprawić
solą i
pieprzem, skropić
oliwą wymieszaną z
musztardą francuską i posypać
szczypiorkiem lub poszarpaną
bazylią.
