ßßß Cookit - przepis na Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką

Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 awokado
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
kilka rzodkiewek
2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
szczypiorek lub bazylia
kromki pieczywa, np. domowego chleba (u mnie z tego przepisu, z mąki orkiszowej chlebowej i razowej), można użyć pieczywa chrupkiego
Przygotowanie
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_awokado_jajko/przepis.html