ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Owoce:
4 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mieszanki owocowej mrożonej (np. malin, truskawek, wiśni, porzeczek czarnych i czerwonych, jeżyn) lub owoców świeżych
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Ser:
500 g twarogu sernikowego
1 paczka budyniu waniliowego
1/2 szklanki cukru
200 g śmietanki kremówki 30% (zimnej)
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka masła (zimnego), 180 g
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki masła (zimnego), 90 g
Opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie
Owoce: Do szerokiego garnka włożyć rabarbar (umyty, osuszony, pokrojony, nieobrany) i podgrzewać go przez około 5 - 7 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok (ale nie będzie się rozpadał). Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty, dodać mrożone owoce, wymieszać i zagotować (po tym czasie owoce powinny się już rozmrozić).
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki zimnej wody oraz z kilkoma łyżkami soku z owoców. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Na koniec owoce powinny być pokryte gęstym syropem . Koniecznie dokładnie ostudzić przed wyłożeniem na ser.
Ser: Do sera dodać budyń, cukier i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką.
Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach około 25 x 34 cm posmarować masłem.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, posiekane na kawałeczki masło, wymieszać. Rozetrzeć palcami masło z mąką na drobną kruszonkę. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem, dodać do mąki i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką.
Nieco większą niż połowa część ciasta wyłożyć na spód łyżeczką i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wyłożyć warstwę sera a na to warstwę ostudzonych owoców. Na owoce wyłożyć resztę ciasta za pomocą łyżeczki (nie musi być wyłożone równą warstwą), posypać kruszoną i wstawić do piekarnika. Piec przez 40-45 minut na złoty kolor (z wierzchu i od spodu). Można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_z_rabarbarem_serem/przepis.html