Wykonanie
Składniki2 porcje2 - 3 gruntowe
ogórki1/3
czerwonej cebulikilka listków
miętypapryczka chili do smaku2 łyżeczki
oliwy extra vergine1,5 łyżki
soku z limonki1 łyżeczka
octu winnego lub
ryżowego1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
miodusól i
pieprz2 czubate łyżki
jogurtu greckiegoPrzygotowanie
Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru). Pokroić na plasterki, włożyć do miseczki, dodać
cebulę pokrojoną na cienkie paseczki, posiekane listki
mięty i
papryczkę chili. Dodać
oliwę,
sok z limonki,
ocet,
cukier,
miód,
sól i
pieprz do smaku i
jogurt grecki.Propozycja podaniadodatek do obiadu /
mięsa /
kurczaka / tortilli / kebabów