ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś z pikantną salsą z mango

Pieczony łosoś z pikantną salsą z mango

nazwa

Wykonanie

Ostatnio było trochę mniej wpisów i w najbliższych tygodniach wcale nie będzie lepiej. A to wszystko za sprawką wakacyjnego wyjazdu do Bułgarii. Mam ogromną nadzieję, że przyjadę natchniona nowymi pomysłami i że wśród zapewne licznych fast-foodowych restauracji na deptaku znajdę też takie, które zaserwują zdrowe i pomysłowe danie. Jak tylko na takie trafię, z pewnością wykorzystam pomysły w kuchni, byście mogli również się przekonać o możliwościach bułgarskiej kuchni. A dziś na moim stole królował ponownie łosoś w wersji na słodko :)
Składniki:
Filet z łososia
1 dojrzałe mango
0,5 czerwonej cebuli
Garść listków świeżej mięty
3 łyżki soku z limonki
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Sól himalajska, pieprz cytrynowy, chili
Przygotowanie:
Marynata
4 łyżki oliwy wymieszałam z szczyptą soli himalajskiej, pieprzem cytrynowym, 1 łyżką soku z limonki oraz miodem. Dodałam kilka drobno pokrojonych listków mięty . Umyty i wysuszony filet obtoczyłam marynatą i pozostawiłam na około 30 minut.
Salsa
Mango pokroiłam w ok. 1 cm kostkę. Dodałam drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Pokroiłam też drobno miętę i dodałam do pozostałych składników. Na koniec dodałam szczyptę soli himalajskiej, pieprz cytrynowy, 1 łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z limonki. Wymieszałam składniki i wstawiłam do lodówki na czas pieczenia łososia.
Łosoś
Łososia piekłam w temperaturze około 180 stopni przez około 20-25 minut. Aby był przyrumieniony, piekłam go bezpośrednio na papierze do pieczenia. Podawałam razem ze schłodzoną salsą z mango. Pyszne!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/07/pieczony-osos-z-pikantna-salsa-z-mango.html