Wykonanie
Składniki1/3 szklanki
zielonego groszku2 porcje
makaronu50 g
boczku3 łyżki pokrojonej w kosteczkę
młodej cebuli50 g
sera gorgonzola lub innego pleśniowego1/4 szklanki
śmietanki kremówki, ubitej
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzDo podania:
rukolaPrzygotowanieZagotować osoloną
wodę w garnku, wrzucić
groszek i gotować przez około 3 minuty do miękkości. Wyłowić łyżką cedzakową. Do wrzącej
wody wrzucić
makaron i ugotować al dente.W międzyczasie włożyć
boczek na patelnię, smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiący. Pokroić na kawałki, patelnię można przetrzeć papierowym ręcznikiem i z powrotem włożyć
boczek. Dodać
cebulkę i poddusić na małym ogniu przez pół minuty.Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pokrojony na kawałki
ser i wymieszać. Gdy
ser się roztopi wlać ubitą
śmietankę kremówkę (nie musi być idealnie sztywna), dodać
groszek, doprawić
solą i sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu. Włożyć
makaron i w razie potrzeby kilka łyżek
wody z
makaronu, wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki
rukolą.