Wykonanie
Składniki:- 1/2 szklanki mrożonego
groszku- ok. 50g
boczku- 1 mała
cebula- ok. 50g
sera gorgonzola- 1/4 szklanki
śmietany 30%- 2 porcje ugotowanego
makaronu-
sól i
pieprz-
zioła prowansalskieSposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, gotowy odcedzamy.2.
Groszek gotuje kilka minut, aż zmięknie, wsypujemy na sitko.3. Na patelni podsmażamy pokrojony
boczek, kiedy będzie chrupiący wrzucamy posiekaną
cebulę (jeśli wytopi się dużo tłuszczu to pozbywamy się części), chwilę smażymy. Następnie dodajemy
groszek, pokruszony
ser i lekko ubitą
śmietanę, mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.4. Ugotowany
makaron mieszamy ze
śmietanowym sosem i wykładamy na talerze.Inspiracja:kwestiasmaku