ßßß
Cookit - przepis na Makaron z boczkiem, cebulą, czosnkiem, mascarpone i gorgonzolą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron z boczkiem, cebulą, czosnkiem, mascarpone i gorgonzolą
Składniki
Makaron
Boczek
Ser mascarpone
Ser pleśniowy gorgonzola
Cebula
Czosnek
Sól
Pieprz
Tymianek
Gruszka
Rukola
Wykonanie
Zimą najlepiej sprawdzają się pasty o intensywnym smaku i przyjemnej kremowej konsystencji. Dlatego szczególnie polecam połączenie
boczku
,
mascarpone
oraz wyrazistego
sera gorgonzola
.250 g
makaronu
(ja użyłam orecchiette)200 g
boczku
100 g
mascarpone
50 g
sera gorgonzola
2 średnie
cebule
3 ząbki
czosnku
sól
,
pieprz
,
tymianek
gruszka
,
rukola
Boczek
kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy posiekaną
cebulę
i
czosnek
. Smażymy aż warzywa zrobią się miękkie i złociste. Na sam koniec dodajemy
sery
: gorgonzola i
mascarpone
. Dokładnie mieszamy do momentu powstania kremowego sosu. Sos przyprawiamy
pieprzem
,
solą
i
tymiankiem
. W międzyczasie gotujemy
makaron
. Ugotowany
makaron
łączymy z sosem.
Makaron
nakładamy na talerze, przybieramy plasterkami
gruszki
oraz liśćmi
rukoli
.
Źródło:
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/makaron-z-boczkiem-cebula-czosnkiem-mascarpone-i-gorgonzola
Przepisy powiązane
Makaron z groszkiem i boczkiem
Makaron z rukolą i serkiem mascarpone - przepis
Makaron z suszonymi pomidorami, cebulą i czosnkiem
Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera
Linguine z pomidorkami, rukolą i chorizo
Składniki powiązane (0)