ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z gorgonzolą i gruszką

Gnocchi z gorgonzolą i gruszką

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny serowo-gruszkowy sos jest idealny do włoskich kluseczek gnocchi. Lekko pikantny, a zarazem lekko słodki, komponuje się idealnie. A przy tym jest niezwykle prosty w przygotowaniu.
To już trzecia propozycja podania tych kluseczek, po przepisach na gnocchi z masłem szałwiowym i gnocchi w sosie pomidorowym . Natomiast ciasto, to oryginalny, włoski przepis na gnocchi ziemniaczane rozpływające się w ustach.
Każdą porcję można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które stanowią powszechnie znany, idealny zestaw smakowy z gruszką i gorgonzolą.
porcje dla 2 osób
Składniki
1/2 ilości gnocchi z tego przepisu
1 łyżeczka masła
1 gruszka
50 g śmietanki 30%
80 g sera gorgonzola
szczypta pieprzu
szczypta soli
Wykonanie
przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu . Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę na patelni rozgrzać masło. Dodać gruszkę i podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać porwany na kawałki ser gorgonzola wraz ze śmietanką i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia sera, mieszając delikatnie
następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać, by sos pokrył kluseczki
gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach
podawać natychmiast
Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate. Sos - przepis własny na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/gnocchi-z-gorgonzola-i-gruszka