Wykonanie
Składniki2 porcje1,5 litra
bulionu jarzynowego, opcjonalnie z 2 łyżkami pasty miso (dodanymi po ugotowaniu
bulionu)4-5 plasterków obranego świeżego
imbirukilka plasterków
chili2 łyżki
oleju kokosowego3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
soku z limonkiszczypta zmielonego
pieprzu1
pak choiszklanka ugotowanego
makaronu ryżowego1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni Muscat (zdjęcie poniżej)ok. 100 g pokrojonego
tofu4 łyżki posiekanego
szczypiorku lub
dymkiOpcjonalnie:1 łyżka
sosu rybnego, 1 łyżeczka
oleju sezamowego, świeża
kolendraPrzygotowanie
Bulion zagotować z dodatkami (
imbirem,
chili,
olejem kokosowym,
sosem sojowym,
sokiem z limonki,
pieprzem oraz opcjonalnie
sosem rybnym i
olejem sezamowym).Dodać umyty i rozdzielony na pojedyncze liście
pak choi i gotować przez minutę. Dodać upieczoną
dynię,
makaron ryżowy i
tofu, gotować jeszcze przez minutę. Wsypać
szczypiorek, można podawać z
kolendrą.
