ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczoną dynią Muscat, pak choi i tofu

Zupa z pieczoną dynią Muscat, pak choi i tofu

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1,5 litra bulionu jarzynowego, opcjonalnie z 2 łyżkami pasty miso (dodanymi po ugotowaniu bulionu)
4-5 plasterków obranego świeżego imbiru
kilka plasterków chili
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
szczypta zmielonego pieprzu
1 pak choi
szklanka ugotowanego makaronu ryżowego
1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni Muscat (zdjęcie poniżej)
ok. 100 g pokrojonego tofu
4 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
Opcjonalnie:
1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, świeża kolendra
Przygotowanie
Bulion zagotować z dodatkami (imbirem, chili, olejem kokosowym, sosem sojowym, sokiem z limonki, pieprzem oraz opcjonalnie sosem rybnym i olejem sezamowym).
Dodać umyty i rozdzielony na pojedyncze liście pak choi i gotować przez minutę. Dodać upieczoną dynię, makaron ryżowy i tofu, gotować jeszcze przez minutę. Wsypać szczypiorek, można podawać z kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/rosol_orientalny_z_dynia_pak_choi/przepis.html