ßßß Cookit - przepis na Kopytka z bobu

Kopytka z bobu

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
330 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
do 100 g mąki pszennej + do podsypania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko
Dodatki:
roztopione masło
ser ricotta (twarożek)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
mięta lub bazylia
Przygotowanie
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 330 g.
Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką.
Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki.
Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty.
Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/kopytka_z_bobu/przepis.html