Wykonanie
Składniki4 porcje330 g
bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)do 100 g
mąki pszennej + do podsypania
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz1
jajkoDodatki:roztopione
masłoser ricotta (
twarożek)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzmięta lub
bazyliaPrzygotowanie
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 330 g.Rozgnieść praską do
ziemniaków, dodać
sól,
pieprz i
jajko. Stopniowo dodawać
mąkę mieszając łyżką.Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową
mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki.Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną
wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty.Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym
masłem,
solą, świeżo zmielony
pieprzem,
ricottą oraz
miętą lub
bazylią.

