ßßß
Smaczne słodkie bułeczki z dodatkiem twarożku, który wydłuża ich świeżość. Przyznaję, że wydawały mi się dość ciężkie, jak na ten rodzaj pieczywa i to jest ich jedyna wada. Idealne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie - bardzo sycące :-). Polecam.Składniki na około 14 sztuk:440 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych75 g masła, roztopionego250 ml mleka100 g twarożku (zmielonego na serniki, quarku, ricotty itp.)2,5 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli120 g suszonej żurawinyPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania*Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i żurawinę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 14 równych części. Ukształtować bułeczki, około 75 g każda. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów :Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Żurawinę dodać po sygnale dźwiękowym lub pod koniec wyrabiania. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.* Pominąć przy diecie bezjajecznej, wtedy posmarować tylko mlekiem.Smacznego :-).Przepis pochodzi z książki 'Encyklopedia wypieków i pieczenia' wydawnictwa Rea.