Wykonanie

Smaczne słodkie bułeczki z dodatkiem
twarożku, który wydłuża ich świeżość. Przyznaję, że wydawały mi się dość ciężkie, jak na ten rodzaj
pieczywa i to jest ich jedyna wada. Idealne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie - bardzo sycące :-). Polecam.Składniki na około 14 sztuk:440 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży lub 10 g
drożdży suchych75 g
masła, roztopionego250 ml
mleka100 g
twarożku (zmielonego na serniki, quarku,
ricotty itp.)2,5 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli120 g
suszonej żurawinyPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania*
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i
żurawinę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 14 równych części. Ukształtować bułeczki, około 75 g każda. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów :Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże.
Żurawinę dodać po sygnale dźwiękowym lub pod koniec wyrabiania. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.* Pominąć przy diecie bezjajecznej, wtedy posmarować tylko
mlekiem.Smacznego :-).Przepis pochodzi z książki 'Encyklopedia wypieków i pieczenia' wydawnictwa Rea.