Wykonanie
Pamiętam jak kilka lat temu moja mama przygotowywała
drożdżowe racuchy. Pamiętam wysoki kopiec racuchów na wielkim talerzu, który obsypany był obficie
cukrem pudrem oraz... moje palce, obtoczone w
oleju i wyżej wymienionym cukrze :-)Generalnie teraz nie jestem w stanie znieść tłustych paluchów, jednak ten smak jest jednym z najbardziej charakterystycznych dla mojego dzieciństwa, tuż obok czerwonej zupki chińskiej Vifona i Przysmaku Świętokrzyskiego.Postanowiłam spróbować zrobić racuchy na suchej patelni. Wyszły im bardziej pancakes, głównie ze względu na płynną konsystencję ciasta.Są pyszne, puszyste i mięciutkie!
Żurawina dodała im
słodyczy, dzięki
czemu wystarczy niewielka ilość
cukru pudru,
dżemu czy
miodu, by się słodko zasłodzić :-)Idealne na śniadanie, jeżeli macie dużo czasu o poranku.

/Yeast pancakes with whole grain
flour and cranberries(scroll down to see a recipe in English)Składniki:szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2
jajkaszklanka letniego
mleka2 łyżki
cukru2 łyżki
masła20 g świeżych
drożdżyszczypta
soligarść
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Zrobić zaczyn
drożdżowy:
drożdże rozpuścić w letnim
mleku, dodać część
mąki i nieco
cukru, wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Pozostałą
mąkę przesiać przez sito.
Masło rozpuścić
Jajka utrzeć z
cukrem, dodać rozczyn, ostudzone
masło i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić na około godzinę, do podwojenia objętości.Pancakes smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu.

Ingredients:1 glass of plain
flour1/2 glass of whole-wheat
flour2 eggs1 glass of lukewarm milk2 tablespoons sugar2 tablespoons butter20 g of fresh yeastpinch of salta handful of dried cranberriesPreparation:
Make a leaven: dissolve the yeast in the lukewarm milk, add some
flour and a little sugar and mix. Leave for 10 minutes to rise in a warm place.
Sieve the remaining
flour. Dissolve butter. Whip eggs with sugar, add a leaven, cooled down butter and remaining ingredients. Mix well and leave for about an hour, until double in volume.Pancakes fry in a well-heated Teflon pan without added fat on a low heat.Panissimo-La Greg / Yeastspotting