Wykonanie
Bób jest drogocennym źródłem
białka roślinnego, wapnia, żelaza , wit. C, A i witamin z grupy B, PP i C. Zawarty w nim błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze, mogą stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie.Nawet osoby, które nie przepadają za
bobem, ze smakiem zjedzą te zielone kopytka.

Składniki na 4 porcje:

300 g
bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz1
jajko
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 300 g. Rozgnieść praską do
ziemniaków, dodać
sól,
pieprz i
jajko. Stopniowo dodawać
mąkę mieszając łyżką. Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową
mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną
wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową.Podawać można z roztopionym
masłem,
solą, świeżo zmielony
pieprzem,
ricottą oraz
miętą lub
bazylią.

1 PORCJA:200 kcal,
białko: 13g, tłuszcze: 3g;węglowodany: 29gPrzygotowanie: ok. 50 minutSMACZNEGO!