Wykonanie
Składniki200 g
masła360 g dojrzałych
bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek, mogą
mieć ciemną skórkę250 ml
jogurtu naturalnego lub gęstej
śmietany200 g
mąki pszennej55 g gorzkiego
kakao1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu200 g
cukru pudru3 duże
jajka (L)Opcjonalnie:do środka, drobne kawałeczki posiekanej
czekolady, 100 g
cukier puder do posypaniaPrzygotowaniePrzygotować długą formę keksową o pojemności 2 , 5 litra, np. o długości 34 cm i szerokości 9 cm lub 2 mniejsze keksówki, ewentualnie formę na babkę z kominem.Wyjąć
masło z lodówki, pokroić na kawałki (w momencie ubijanie nie może być za bardzo miękkie ani za zimne). Formę posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Obrane
banany zmiksować blenderem razem z
jogurtem naturalnym.Do miski przesiać
mąkę razem z
kakao i
sodą, dodać
sól,
cynamon i wymieszać.Ubić
masło razem z
cukrem pudrem na puszysty krem (minimum 8 minut). Następnie dodawać po jednym
jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera po każdym
jajku (w
sumie około 7 minut).Dodać połowę mieszanki
mąki wraz z dodatkami, zmiksować dokładnie na jednolitą masę (na średnich obrotach miksera, przez około 10 sekund, można na zmianę miksować i mieszać szpatułką).Następnie zmiksować z masą
bananowo-
jogurtową, a na koniec z drugą połową
mąki z dodatkiem kawałeczków
czekolady jeśli ich używamy - po dodaniu
mąki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 sekund.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 55 minut, do suchego patyczka (jeśli pieczemy w dwóch mniejszych foremkach keksowych ciasto może być gotowe wcześniej, po około 50 minutach).Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać
cukrem pudrem (opcjonalnie). Można też polać polewą, przełożyć powidłami morelowymi lub podawać z takimi właśnie powidłami.