Wykonanie
            Składniki200 g 
masła360 g dojrzałych 
bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek, mogą 
mieć ciemną skórkę250 ml 
jogurtu naturalnego lub gęstej 
śmietany200 g 
mąki pszennej55 g gorzkiego 
kakao1 i 1/2 łyżeczki 
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki 
soli1 łyżeczka 
cynamonu200 g 
cukru pudru3 duże 
jajka (L)Opcjonalnie:do środka, drobne kawałeczki posiekanej 
czekolady, 100 g
cukier puder do posypaniaPrzygotowaniePrzygotować długą formę keksową o pojemności 2 , 5 litra, np. o długości 34 cm i szerokości 9 cm lub 2 mniejsze keksówki, ewentualnie formę na babkę z kominem.Wyjąć 
masło z lodówki, pokroić na kawałki (w momencie ubijanie nie może być za bardzo miękkie ani za zimne). Formę posmarować 
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Obrane 
banany zmiksować blenderem razem z 
jogurtem naturalnym.Do miski przesiać 
mąkę razem z 
kakao i 
sodą, dodać 
sól, 
cynamon i wymieszać.Ubić 
masło razem z 
cukrem pudrem na puszysty krem (minimum 8 minut). Następnie dodawać po jednym 
jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera po każdym 
jajku (w 
sumie około 7 minut).Dodać połowę mieszanki 
mąki wraz z dodatkami, zmiksować dokładnie na jednolitą masę (na średnich obrotach miksera, przez około 10 sekund, można na zmianę miksować i mieszać szpatułką).Następnie zmiksować z masą 
bananowo-
jogurtową, a na koniec z drugą połową 
mąki z dodatkiem kawałeczków 
czekolady jeśli ich używamy - po dodaniu 
mąki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 sekund.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 55 minut, do suchego patyczka (jeśli pieczemy w dwóch mniejszych foremkach keksowych ciasto może być gotowe wcześniej, po około 50 minutach).Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać 
cukrem pudrem (opcjonalnie). Można też polać polewą, przełożyć powidłami morelowymi lub podawać z takimi właśnie powidłami.
