ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
31 5admin5 / 5 starsSałatka z awokado, suszonymi pomidorami i mozzarelląJeden z najlepszych sposobów na awokado to podanie go w sałatce! Np. z dodatkiem małych kulek mozzarelli i suszonych pomidorów. Awokado kładziemy na młodych liściach sałat, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polawamy sosem winegret . Podajemy ze zrumienionym pieczywem lub świeżą bagietką francuską. Możemy też dodać orzeszki pinii, bazylię oraz cebulkę. Zamiast sałaty polecam też rukolę i świeży młody szpinak.Składniki2 porcjemieszanka liści sałat1 awokado125 g mini mozzarelli10 kawałków suszonych pomidorów2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelnikilka liści bazyliisól i świeżo zmielony czarny pieprzSos winegret1 łyżka soku z cytryny4 łyżki oliwy extra virgineszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieDo poszatkowanej sałaty dodać obrane i pokrojone awokado, doprawić solą morską i pieprzem, wymieszać.Dodać mozzarellę, pokrojone suszone pomidorki, orzeszki pinii oraz bazylię.Polać sosem winegret (do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól i wymieszać, dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem).