Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
31 5admin5 / 5 stars
Sałatka z
awokado,
suszonymi pomidorami i
mozzarelląJeden z najlepszych sposobów na
awokado to podanie go w
sałatce! Np. z dodatkiem małych kulek
mozzarelli i
suszonych pomidorów.
Awokado kładziemy na
młodych liściach
sałat, doprawiamy
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, polawamy
sosem winegret . Podajemy ze zrumienionym
pieczywem lub świeżą
bagietką francuską. Możemy też dodać
orzeszki pinii,
bazylię oraz
cebulkę. Zamiast
sałaty polecam też
rukolę i świeży
młody szpinak.Składniki2 porcjemieszanka liści
sałat1
awokado125 g mini
mozzarelli10 kawałków
suszonych pomidorów2 łyżki
orzeszków pinii zrumienionych na patelnikilka liści
bazyliisól i świeżo zmielony
czarny pieprzSos winegret1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki
oliwy extra virgineszczypta
soli morskiejświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieDo poszatkowanej
sałaty dodać obrane i pokrojone
awokado, doprawić
solą morską i
pieprzem, wymieszać.Dodać
mozzarellę, pokrojone
suszone pomidorki,
orzeszki pinii oraz
bazylię.Polać
sosem winegret (do miseczki wlać
sok z cytryny, dodać
sól i wymieszać, dolać
oliwę, mieszać aż składniki się połączą, doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem).