ßßß Cookit - przepis na Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 - 2 porcje
1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
sól, pieprz
2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
Dodatki, do wyboru:
pomidor
blanszowany szpinak z czosnkiem (i opcjonalnie serem pleśniowym)
grzanki z dobrego pieczywa
szczypiorek
tarty parmezan
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Awokado umyć, położyć na desce, przekroić poziomo na pół. Otworzyć awokado delikatnie okręcając owoc. Usunąć pestkę.
Doprawić solą i pieprzem. We wgłębienia wbić jajka (większość białka się nie zmieści, więc zapiekamy żółtko + troszkę białka). Na jajku można jeszcze położyć łyżeczkę masła.
Położyć na blaszce lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 13-15 minut (danie jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostaje miękkie, płynne). Jednocześnie możemy też opiec kromki pieczywa.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, można posypać szczypiorkiem lub tartym parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/jajko_zapiekane_w_awokado/przepis.html