Składniki1 - 2 porcje1 dojrzałe awokado2 małe jajkasól, pieprz2 łyżeczki masła (opcjonalnie)Dodatki, do wyboru:pomidorblanszowany szpinak z czosnkiem (i opcjonalnie serem pleśniowym)grzanki z dobrego pieczywaszczypiorektarty parmezanPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Awokado umyć, położyć na desce, przekroić poziomo na pół. Otworzyć awokado delikatnie okręcając owoc. Usunąć pestkę.Doprawić solą i pieprzem. We wgłębienia wbić jajka (większość białka się nie zmieści, więc zapiekamy żółtko + troszkę białka). Na jajku można jeszcze położyć łyżeczkę masła.Położyć na blaszce lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 13-15 minut (danie jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostaje miękkie, płynne). Jednocześnie możemy też opiec kromki pieczywa.Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, można posypać szczypiorkiem lub tartym parmezanem.