Wykonanie
Składniki2 porcje
Jarmuż:100 g
jarmużu1 łyżka
masła1/2 ząbka
czosnku80 ml
śmietanki kremówkiSola:2 mrożone filety z
soliok. 80 ml
mleka (zwykłego lub roślinnego)ok. 5-6 łyżek
mąki kukurydzianej
masło i
oliwa extra verginePurée z
kalafiora:200 g
mrożonego kalafiora1 łyżka
masłapłatki chili lub
ostra papryka w proszkuDodatki:
grejpfrutPrzygotowanie
Jarmuż:Opłukane i poszatkowane liście
jarmużu wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 3 minuty, odcedzić. Do pustego garnka po
jarmużu włożyć łyżkę
masła oraz starty
czosnek, chwilę podsmażyć do zrumienienia. Następnie włożyć
jarmuż i wymieszać. Wlać
śmietankę, zagotować, doprawić
solą,
pieprzem, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 2 minuty. Sos na koniec powinien być gęsty.
Sola:Filety
soli rozmrozić, opłukać, włożyć do
mleka a następnie wyjąć i doprawić
solą oraz
pieprzem, obtoczyć w
mące kukurydzianej. Tak przygotowane filety można usmażyć lub upiec.Smażenie:Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami
masła i 1 łyżką
oliwy i smażyć filety przez około 3 minuty na średnim ogniu aż panierka ładnie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne ok. 3 minuty. Wyjąć na talerz.Lub pieczenie:Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Razem z piekarnikiem nagrzewać blaszkę, na której będziemy piec
rybę. Gdy piekarnik i blaszka będą już nagrzane, rozsmarować na powierzchni gorącej blaszki
oliwę extra vergine. Położyć w to miejsce filety i piec przez 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 4 minuty. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz.Purée z
kalafiora:Różyczki
mrożonego kalafiora wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 8 minut.
Kalafiora odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać
masło i rozgnieść niezbyt dokładnie praską do
ziemniaków. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem. Podawać posypany
chili.Na talerzach położyć
kalafiora (np. za pomocą obręczy), wyłożyć
jarmuż a na wierzch położyć filet z
soli. Udekorować wyfiletowanymi cząstkami
grejpfruta.