ßßß Cookit - przepis na Sola z jarmużem na kalafiorowym purée

Sola z jarmużem na kalafiorowym purée

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Jarmuż:
100 g jarmużu
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
80 ml śmietanki kremówki
Sola:
2 mrożone filety z soli
ok. 80 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
ok. 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
masło i oliwa extra vergine
Purée z kalafiora:
200 g mrożonego kalafiora
1 łyżka masła
płatki chili lub ostra papryka w proszku
Dodatki:
grejpfrut
Przygotowanie
Jarmuż:
Opłukane i poszatkowane liście jarmużu wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 3 minuty, odcedzić. Do pustego garnka po jarmużu włożyć łyżkę masła oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć do zrumienienia. Następnie włożyć jarmuż i wymieszać. Wlać śmietankę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 2 minuty. Sos na koniec powinien być gęsty.
Sola:
Filety soli rozmrozić, opłukać, włożyć do mleka a następnie wyjąć i doprawić solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące kukurydzianej. Tak przygotowane filety można usmażyć lub upiec.
Smażenie:
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami masła i 1 łyżką oliwy i smażyć filety przez około 3 minuty na średnim ogniu aż panierka ładnie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne ok. 3 minuty. Wyjąć na talerz.
Lub pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Razem z piekarnikiem nagrzewać blaszkę, na której będziemy piec rybę. Gdy piekarnik i blaszka będą już nagrzane, rozsmarować na powierzchni gorącej blaszki oliwę extra vergine. Położyć w to miejsce filety i piec przez 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 4 minuty. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz.
Purée z kalafiora:
Różyczki mrożonego kalafiora wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 8 minut. Kalafiora odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać masło i rozgnieść niezbyt dokładnie praską do ziemniaków. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać posypany chili.
Na talerzach położyć kalafiora (np. za pomocą obręczy), wyłożyć jarmuż a na wierzch położyć filet z soli. Udekorować wyfiletowanymi cząstkami grejpfruta.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/sola_z_jarmuzem/przepis.html