Wykonanie
Placuszki z
jarmużem i
słonecznikiem doskonale smakują zarówno na śniadanie jak i na obiad. Dodatek
papryczki chilli nadaje
ostrego smaku, natomiast
słonecznik i świeże liście
jarmużu sprawiają, że są one zdrowe i pożywne. Placuszki można podawać z
jogurtem greckim gęstym. Przepisem zainspirowałam się dzięki Filozofii smaku .Porcja na ok.20 placuszkówSkładniki:1 szklanka
mąki,1 szklanka
mleka,1
jajka,2 liście
jarmużu,1 łyżka
słonecznika łuskanego,1 bardzo ostra suszona
chilli,
pieprz i
sól,2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:W misce wymieszać przesianą
mąkę,
jajko,
mleko,
pieprz,
sól i posiekane ząbki
czosnku. Liście
jarmużu oddzielić od twardego środka i drobno posiekać, wsypać do miski z
ciastem. Dodać
słonecznik i pokrojoną
chilli, dokładnie wymieszać całość. Placuszki smażyć na małej ilości
oleju do zarumienienia z obu stron. Podawać z
jogurtem gęstym.