ßßß Cookit - przepis na Placuszki z jarmużem i słonecznikiem

Placuszki z jarmużem i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Placuszki z jarmużem i słonecznikiem doskonale smakują zarówno na śniadanie jak i na obiad. Dodatek papryczki chilli nadaje ostrego smaku, natomiast słonecznik i świeże liście jarmużu sprawiają, że są one zdrowe i pożywne. Placuszki można podawać z jogurtem greckim gęstym. Przepisem zainspirowałam się dzięki Filozofii smaku .
Porcja na ok.20 placuszków
Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1 jajka,
2 liście jarmużu,
1 łyżka słonecznika łuskanego,
1 bardzo ostra suszona chilli,
pieprz i sól,
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
W misce wymieszać przesianą mąkę, jajko, mleko, pieprz, sól i posiekane ząbki czosnku. Liście jarmużu oddzielić od twardego środka i drobno posiekać, wsypać do miski z ciastem. Dodać słonecznik i pokrojoną chilli, dokładnie wymieszać całość. Placuszki smażyć na małej ilości oleju do zarumienienia z obu stron. Podawać z jogurtem gęstym.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-jarmuzem-i-sonecznikiem.html