ßßß Cookit - przepis na MASEŁKO CZOSNKOWO-PAPRYKOWE Z CHILI

MASEŁKO CZOSNKOWO-PAPRYKOWE Z CHILI

nazwa

Wykonanie

Pogoda w centrum kompletnie nie sprzyja grillowaniu, ale ten przepis miałam wrzucić po ostatnim grillu.. w maju ;) Kiedy jeszcze było ciepło. Jakoś tak wyszło, że zdjęcia się gdzieś zapodziały na dysku i dopiero teraz sobie o nich przypomniałam. Czas najwyższy, bo jeśli pogoda mi na to pozwoli, zrobię niedługo urodzinowego grilla :)
Jak widać na zdjęciach, część masła zostawiłam bez papryki i też było ok :) Masełka są idealne do pieczywa, grzanek, mięsa i wszystkiego, co Wam przyjdzie do głowy (nawet do smażenia).
A teraz czaję się na ziołowe i jeszcze jakieś, ale nie zdecydowałam jakie ;)
składniki:
- kostka masła (u mnie 300g osełki)
- 4-5 ząbków czosnku
- sporo papryki w proszku (słodkiej i ostrej)
- sól(czosnkowo-ziołowa się sprawdza)
- suszone płatki chili
- ew. płatki kolorowej papryki
Masło zostawić na wierzchu w miseczce, aż będzie baardzo miękkie. Ewentualnie delikatnie podgrzać, ale nie rozpuszczać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z masłem i solą. Dodać paprykę w proszku, zmielić suszone płatki chili, ewentualnie dodać kolorowe płatki papryki. Całość porządnie wymieszać, Przełożyć do naczynia, którego kształt nasze masełko ma przyjąć (jeśli nie jest silikonowe, polecam wyłożyć je folią spożywczą), ewentualnie posypując jego dno zmielonym chili lub papryką wproszku. Odstawić je do lodówki do stężenia. Jakby było za miękkie do wyjęcia z silikonowych form, włożyć na 0,5h do zamrażarki.
Planuję zrobić 4 różne smakowe masła na grilla - czosnkowe, paprykowe i ziołowe. Macie pomysł na czwarte? Bez czosnku ;) Z orzechami? Cytrynowe? Oliwkowe? Serowe? A może jeszcze inne? Czekam na Wasze podpowiedzi (i/lub przepisy) w komentarzach :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/07/Maselko-czosnkowo-paprykowe-z-chili.html