ßßß
składniki:- kostka masła (u mnie 300g osełki)- 4-5 ząbków czosnku- sporo papryki w proszku (słodkiej i ostrej)- sól(czosnkowo-ziołowa się sprawdza)- suszone płatki chili- ew. płatki kolorowej paprykiMasło zostawić na wierzchu w miseczce, aż będzie baardzo miękkie. Ewentualnie delikatnie podgrzać, ale nie rozpuszczać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z masłem i solą. Dodać paprykę w proszku, zmielić suszone płatki chili, ewentualnie dodać kolorowe płatki papryki. Całość porządnie wymieszać, Przełożyć do naczynia, którego kształt nasze masełko ma przyjąć (jeśli nie jest silikonowe, polecam wyłożyć je folią spożywczą), ewentualnie posypując jego dno zmielonym chili lub papryką wproszku. Odstawić je do lodówki do stężenia. Jakby było za miękkie do wyjęcia z silikonowych form, włożyć na 0,5h do zamrażarki.
Planuję zrobić 4 różne smakowe masła na grilla - czosnkowe, paprykowe i ziołowe. Macie pomysł na czwarte? Bez czosnku ;) Z orzechami? Cytrynowe? Oliwkowe? Serowe? A może jeszcze inne? Czekam na Wasze podpowiedzi (i/lub przepisy) w komentarzach :)