ßßß
Słone przekąski świetnie pasują na każdą imprezę, pikantne są wręcz idealne.Ciasto drożdżowe jest uniwersalną bazą pod przeróżne dodatki. W tej wersji z cebulką na maśle i płatkami chilli.Przepis zaczerpnięty, lecz zmodyfikowany z książki kucharskiej Micheli Neri "Przekąski".
Składniki:300g mąki (ja użyłam 200g pszennej i 100g razowej)15g świeżych drożdży1,5 łyżeczki cukru1 szklanka gorącej wody1 łyżeczka soli czosnkowo-ziołowej75g masła lekko solonego1 jajko6 cebul posiekanych na drobnopłatki chilli
Przygotowanie:W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem i wodą i poczekaj aż zawiesina zrobi się pienista (ok 10min). Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, 1 łyżkę masła, roztrzepane jajko i gotową już zawiesinę z drożdży. Wymieszaj wszystko, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.Pozostałą część masła rozgrzej na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż aż zmięknie i dopraw płatkami chilli.Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na cieście cebulę i zwiń w rulon. Następnie pokrój na talarki i układaj je na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20min, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180*.Piecz 25min, aż ciasto się zarumieni.Smacznego!