Wykonanie
Słone przekąski świetnie pasują na każdą imprezę, pikantne są wręcz idealne.
Ciasto drożdżowe jest uniwersalną bazą pod przeróżne dodatki. W tej wersji z
cebulką na
maśle i
płatkami chilli.Przepis zaczerpnięty, lecz zmodyfikowany z książki kucharskiej Micheli Neri "Przekąski".
Składniki:300g
mąki (ja użyłam 200g pszennej i 100g razowej)15g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
cukru1 szklanka gorącej
wody1 łyżeczka
soli czosnkowo-
ziołowej75g
masła lekko solonego1
jajko6
cebul posiekanych na drobno
płatki chilliPrzygotowanie:W szklance rozmieszaj
drożdże z
cukrem i
wodą i poczekaj aż zawiesina
zrobi się pienista (ok 10min). Do dużej miski wsyp obie
mąki,
sól, 1 łyżkę
masła, roztrzepane
jajko i gotową już zawiesinę z
drożdży. Wymieszaj wszystko, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.Pozostałą część
masła rozgrzej na patelni i wrzuć posiekaną
cebulę. Smaż aż zmięknie i dopraw
płatkami chilli.Przełóż ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na cieście
cebulę i
zwiń w rulon. Następnie pokrój na talarki i układaj je na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20min, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180*.Piecz 25min, aż ciasto się zarumieni.Smacznego!