Wykonanie
Składniki4 porcje1 kg filetu z
łososia (ze skórą, bez ości)Marynata:1 i 1/2 łyżki startej skórki z
grejpfruta1 i 1/2 łyżki
soli morskiej1 łyżka
cukru muscovado lub zwykłego trzcinowego1/2 łyżki
białego cukru1/2 łyżki
zielonego pieprzu (zmielonego lub roztartego na proszek w moździerzu)1/2 łyżki jałowca (zmielonego lub roztartego na proszek w moździerzu)Do podania:
pieczywo np. grzanki z
masłem,
koperek,
śmietana 12% lub sos (przepis obok), domowy
majonezCytrynówka:7
cytryn1 szklanka
miodu1/2 litra
spirytusuPrzygotowanieGravlax:Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią
łososia (od strony bez skóry).
Łososia umieścić w naczyniu skórą do dołu, przykryć folią spożywczą. Na łososiu położyć ciężkie naczynie (np. żaroodporne), do którego włożyć obciążenie: pełne puszki, słoiki. Wstawić do lodówki na 2 dni, w międzyczasie
łososia przewrócić na drugą stronę, usuwając zebrany w naczyniu sok.Po dwóch dniach zdjąć obciążenie, wyjąć
łososia z naczynia, zawinąć w świeżą folię i włożyć do lodówki na 1 dzień.Ułożyć filet na desce do krojenia skórką do dołu. Delikatnie usunąć nadmiar marynaty, pokroić na jak najcieńsze plasterki (bez skóry). Podawać na talerzu z
pieczywem,
koperkiem,
śmietaną lub sosem. Można zrobić kanapki, carpaccio lub tatara.Cytrynówka:
Cytryny dobrze umyć, wyszczotkować, zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut. 3
cytryny pokroić w plastry, usunąć pestki. Z pozostałych
cytryn wycisnąć sok. Zagotować 2,5 szklanki
wody, przestudzić do letniej temperatury. Dodać wyciśnięty sok i we wszystkim rozpuścić
miód. Po dokładnym ostudzeniu połączyć ze
spirytusem a następnie zalać tym plastry
cytryny. Zamknąć w słoiku. Po 12 godzinach przecedzić, przelać do butelki i wstawić do lodówki.Propozycja podaniaPrzykładowy sos (wszystko wymieszane): 200 g
śmietany 12%, 1 łyżeczka
musztardy,
sól i świeżo zmielony
pieprz (kolorowy lub zielony), 1 łyżka posiekanego
koperku, skórka z
grejpfruta i/lub rozdrobniony miąższ z
grejpfruta
