Wykonanie
Obiecałam sobie, że nauczę się przygotowywać
ryby w każdej postaci i jak dotąd całkiem nieźle mi idzie :-)Produkcje gravlaxa obserwowałam bacznie w pracy, wydawało się to tak mało skomplikowane, że koniecznie chciałam posiąść wiedzę dotyczącą całej procedury...a po co to, a po co tamto..obrócić skórą do dołu czy do góry... dlaczego
alkohol i po co taka ilość
soli - chyba
mieli mnie dość ale tłumaczyli śmiejąc się! Naprawdę idealnie jest pracować w towarzystwie kucharzy, móc zapytać ekspertów i od nich też się uczyć - dzięki
drodzy koledzy, dzięki wspaniały szefie :-)
Składniki:duży kawałek surowego
łososia ze skórąsok z połowy
cytryny +skórkasok z połowy
pomarańczy +skórkasok z połowy
grejpfrut +skórka
sól gruboziarnista40g
wódkiświeży
koperekodrobina posiekanej
chili1 łyżka
cukru lub
mioduPrzygotowanie:
Łososia opłucz i osusz w papierowym ręczniku. Składniki marynaty oprócz
soli mieszamy w jednym naczyniu. Na dno naczynia sypiemy sporą ilość
soli, kładziemy
łososia tak by skóra była widoczna u góry, dodajemy marynatę oraz skórki z
cytrusów, posypujemy
koprem i foliujemy folią spożywczą. Tak przygotowanego
łososia wkładamy na dwa dni do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy
łososia na deskę, pozbywamy się skórek
cytrusowych i posypujemy wierzch świeżym
koperkiem i
chili. Możemy jeść kanapkę, uzyć do sushi czy do carpaccio :-) Smacznego.