ßßß Cookit - przepis na Nalewka cytrynowo - miodowa

Nalewka cytrynowo - miodowa

nazwa

Wykonanie

Nalewka cytrynowo - miodowa to jedna z najlepszych nalewek mamy mojego męża. W końcu musiałam wykorzystać ten przepis i zrobić nalewkę sama.
1 kilogram cytryn
750 ml gotowanej, ciepłej wody
1/2 kg cukru
1/2 kg prawdziwego miodu
500 ml spirytusu
Cukier rozpuściłam w wodzie. Cytryny umyłam szczoteczką, pokroiłam na ósemki i zalałam wodą z cukrem. Odstawiłam na dwa dni. Po tym czasie wycisnęłam cytryny i wyrzuciłam skórki. Dodałam miód i spirytus. Nalewka jest gotowa od razu, jednak z czasem nabiera głębszego smaku.
Na zdjęciu widać nalewkę klarowną, czyli przelaną przez gazę i nieklarowną, bo z cząsteczkami miąższu cytryn.
Źródło:http://qulinarny.blogspot.com/2014/11/nalewka-cytrynowo-miodowa.html